МОЗ презентували план удосконалення роботи екстреної медичної допомоги / фото УНІАН

У Міністерстві охорони здоров'я презентували план удосконалення роботи екстреної медичної допомоги (ЕМД) у найближчі роки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, наразі в Україні функціонує 25 регіональних центрів екстреної медичної допомоги, у яких працюють 2 тис. 954 бригади з 39 тис. 758 осіб (4 тис. 391 - це лікарі, 18 тис. 646 - середній медичний персонал та 9 тис. 474 - водії).

Відео дня

Степанов наголосив, що в найближчі роки Україна наблизиться до європейських показників надання екстреної меддопомоги шляхом навчання медиків та удосконалення системи охорони здоров'я.

Читайте також"Швидка" не виїжджатиме на кожен випадок, якщо немає критеріїв для госпіталізації хворого – Ляшко

"Ми чітко бачимо проблематику і відверто про неї говоримо - це ті проблеми, які накопичилися за всі роки нашої незалежності. Тут і стан наших доріг, і неправильно побудовані були маршрути пацієнтів..., і також велика проблема - це незахищеність медичних кадрів та низьке фінансування", - пояснив він.

Міністр презентував план, за яким у МОЗ планують працювати над удосконаленням системи надання ЕМД у 2021-2023 роках.

Так, у МОЗ планують збільшити показник часу доїзду бригади екстренки до пацієнта з 31% зараз до 60% - у 2021 році, 75% - 2022 році та 85% - у 2023 році, а також удосконалити маршрути пацієнта та збільшити з 56% до 80%/90%/90% показник, коли хворого з інфарктом везуть саме у ту лікарню, де йому нададуть спеціалізовану медичну допомогу. Аналогічних показників у міністерстві хочуть досягти й за статистикою по інсульту.

Крім того, за словами Степанова, наразі заробітна плата водія "швидкої" становить від 3,8 тис. грн до 4,2 тис. грн, диспетчера та фельдшера - від 4,4 тис. грн до 6 тис. грн, а лікаря - до 7 тис. грн.

"Дуже важко говорити про те, що в нашій країні люди з таким рівнем кваліфікації, від яких залежить життя, мають заробітну плату менше, ніж... у будь-якого працівника, який не потребує високої кваліфікації для роботи. Ми вважаємо, що вже в наступному році заробітна плата водія, який повинен бути медичним техніком, має бути від 10 до 12 тис. грн, фельдшера - від 13 до 16 тис. грн і лікаря від 20 до 22 тис. грн", - зазначив він.

У міністерстві також планують змінити принцип, за яким машини екстренки направляють на виклики - із територіального, який діє наразі, на екстериторіальний, коли машина може виїжджати за межі області, тобто на виклик направлятимуть машину, яка знаходиться найближче до місця виклику.

"Також ми хочемо подіти на чотири типи ці виклики - це критичний, екстрений, невідкладний і непрофільний (з точки зору екстреної медичної допомоги). Але це в жодному разі не говорить про те, що вам не буде надана медична допомога, звичайно, вона буде надана. Ми ж розуміємо, що інколи є виклики, які не потребують 10-хвилинного приїзду, бо не йдеться критичний або невідкладний стан. І дуже важливо розділити їх і надати медичну допомогу всім", - наголосив Степанов.

Крім того, у найближчі роки заплановане удосконалення системи роботи диспетчерів, а також підготовки та перепідготовки медиків.

За словами міністра, наступного року на екстрену медичну допомогу у МОЗ планують запросити з бюджету 15,9 млрд грн на загальне фінансування та 1,6 млрд грн на закупівлю авто, а також 146 млн на навчання медиків.