В Україні підтвердили перші випадки штаму "Дельта" / фото REUTERS

Експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я, епідеміолог, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград повідомила, що в інфікованих штамом "Дельта" з’явилися нові симптоми, яких не було в інших варіантів коронавірусу: головний біль, нежить, "дертя" в горлі, може бути також діарейний синдром.

Про це вона повідомила в інтерв’ю УНІАН.

"Те, що Україна буде мати проблеми зі штамом "Дельта" – це однозначно. 92 країни вже підтвердили циркуляцію "Дельти". Очевидно, що щодня буде збільшуватись ця кількість, тому що ми не можемо бути відмежовані. Влітку, на превеликий жаль, значно більше буде ризиків, оскільки міграційні процеси зростають: люди почали більше переміщуватись і почали утворюватися нові варіанти, які потенційно підуть далі в мутаціях, - це "московська", "непальська", "в’єтнамська" мутації, про них всі говорять. Якщо реально дивитись, що окрім "Дельти", є вже "Дельта плюс", і хто знає, в який спосіб далі піде еволюція цього вірусу", - заявила вона.

Відео дня

Також Виноград розповіла, що потрібно зробити, щоб захиститись від цього штаму. "Однозначно люди повинні зробити в максимальний спосіб все, що необхідно для захисту – рекомендації ми даємо постійно. Нічого нового – щеплення, маски, дистанція, уникати перебування в групах людей, оскільки дуже швидко і дуже агресивно збільшується кількість вірусу в організмі і людина, яка прийшла в якийсь певний заклад ще здоровою, за короткий час може почати виділяти збудник, ще не маючи клінічних проявів", зазначила епідеміолог.

Читайте такожВ Україні почався четвертий етап вакцинації: хто отримає щеплення

За її словами, в пацієнтів зі штамом "Дельта" з’являється новий "ГРВІ-подібний" синдром. "Головний біль, нежить і "дертя" в горлі. Цього комплексу не було в "Альфа"-варіанті, це властиво саме для "Дельти". Тут також може бути і класичний комплекс, який спостерігається в "уханського" штаму, може бути діарейний синдром – проноси, блювота, інтоксикація", - розповіла Виноград.

Також, за її словами, ще однією особливістю є те, що на початку захворювання у пацієнта з "індійським" штамом може не бути підняття температури тіла, як це властиво для ГРВІ. "Тому потрібно дуже уважно ставитись до будь-яких відхилень в стані здоров’я, залишатись вдома і повідомити сімейного лікаря, який допоможе розібратись у ситуації, та не зволікати зі зверненням за медичною допомогою. Вчасно призначена терапія дає набагато кращий прогноз", - додала Виноград.

Крім того, експерт ВООЗ зазначила, що люди, які перехворіли або які вакциновані, у разі інфікування штамом "Дельта" матимуть легший клінічний перебіг і менше буде летальних випадків.

23 червня стало відомо про перші випадки "індійського" штаму в Україні.

За даними Public Health England, штам коронавірусу "Дельта" у 1,6 рази агресивніший, ніж інші, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації.

В українських лабораторіях ще немає технічних можливостей виявляти "індійський" штам.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV-2 - лінія B.1.617.2 ("Дельта") - вперше виявили в Індії восени 2020 року.

Нині штам уже зафіксували в РФ та Білорусі.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам "Дельта" домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидшими темпами та мати тяжчі наслідки, ніж у західних країнах.