У жовтні в Україні лікарні можуть бути переповнені хворими на коронавірус, попередила епідеміолог / фото УНІАН

У жовтні Україні загрожує не пік захворюваності на коронавірус COVID-19, а подальше зростання кількості хворих.

Через те, що кількість хворих зростатиме, лікарні в нашій державі можуть стати переповненими, розповіла завкафедри епідеміології Харківського медичного університету Тетяна Чумаченко в ефірі каналу "Україна 24".

За словами епідеміолога, ситуація із захворюваністю погіршуватиметься, якщо в країні не зростатиме кількість осіб, які зробили щеплення від коронавірусу, люди не носитимуть маски, і не будуть запроваджені додаткові карантинні заходи.

Відео дня

"Пан Радуцький (голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький – Ред.) досить оптимістично говорить, що ми піку досягнемо в середині жовтня", – зазначила співбесідниця.

Медик підкреслила, що після піку захворюваності завжди очікується зниження кількості інфікованих.

Читайте такожЛяшко озвучив приблизний термін завершення карантину й назвав головну умову"Якщо все залишиться так, як зараз, кількість вакцинованих не збільшуватиметься, не буде ніяких обмежувальних заходів додаткових введено, люди як і раніше не будуть носити маски, хоча повинні, – то у нас буде не пік, а подальше зростання до середини жовтня", – додала Чумаченко.

Епідеміолог підкреслила, що в Україні кількість госпіталізованих осіб вже перевищує число виписаних з лікарень.

"…Це означає, що у нас починають наповнюватися клініки, і, можливо, вони будуть переповнені, і кожна людина не зможе отримати кваліфіковану допомогу", – попередила експерт.

Раніше Михайло Радуцький говорив, що українські та європейські вчені прогнозують значне погіршення ситуації з поширенням COVID-19 наприкінці жовтня – на початку листопада. 

Нагадаємо, пандемія коронавірусу розпочалася у березні 2020 року, у цьому ж місяці в Україні стартував карантин. В нашій країні вже було кілька хвиль коронавірусу. У періоди значного збільшення кількості хворих влада запроваджувала жорсткий карантин – локдаун.

Упродовж 21 вересня COVID-19 діагностовано у 6 754 осіб, були госпіталізовані 2 175 пацієнтів, а одужали 2 095. Наступного дня коронавірус знайшли у 7 866 осіб, до лікарень потрапили 2 070 хворих, а одужали 2 305.

За увесь час пандемії вірус діагностували у 2 370 425 осіб, одужали 2 237 973 пацієнтів, а померли 55 284 хворих.

Станом на 22 вересня в Україні одну дозу вакцини від коронавірусу отримали 6 527 040 осіб, а дві – 5 299 317. За офіційними даними, населення України становить понад 41 млн осіб.