Фото: thejizn.com

Зрівнявши акцизи на так звані продукти зниженого ризику (Reduced risk products – RRP - девайси для нагрівання тютюну, електронні сигарети та інші засоби заміщення) з акцизами на горючі сигарети, парламент і уряд роблять їх недоступними для більшості українців, при тому, що згідно з висновками американських і європейських лікарів, вони завдають значно меншої шкоди для організму.

Річ у тому, що собівартість виробництва тютюну і рідин для RRP значно вище, ніж у класичних горючих сигарет, а тому ініціатива влади призведе до їх значного подорожчання.

Таку думку висловили учасники круглого столу в УНІАН, присвяченого проблематиці законодавчих обмежень в області реклами нікотиновмісних продуктів і алкоголю.

Відео дня

"Законодавці ставлять знак рівності між продуктами зниженого ризику і звичайними сигаретами. Це зрівнювання призведе до різкого стрибка цін на ці продукти... У цьому контексті цікаво те, що безліч депутатів самі використовують системи для нагрівання тютюну. При цьому, вони зможуть продовжити їх використовувати навіть після подорожчання, в силу своїх заробітків, але для більшості українців засоби заміщення стануть недоступні",-зазначив генеральний директор і шеф-редактор УНІАН Михайло Ганницький, модеруючи захід.

Як повідомив експерт в області тютюнового законодавства, колишній керівник ASH UK - провідної організації по боротьбі з курінням, директор Counterfactual Consulting Клайв Бейтс, продукти зниженого ризику на 95% менш небезпечні в порівнянні з горючими сигаретами, а тому курцям необхідно доносити інформацію про те, що навіть якщо вони не хочуть або не можуть кинути шкідливу звичку, то варто хоча б задуматися про можливості мінімізації шкоди для свого здоров'я через використання систем RRP.

Кандидат медичних наук, торакальний хірург, декан медичного факультету Київського медичного університету Євген Симонець додав, що основної шкоди здоров'ю при палінні сигарет завдає не нікотин – він викликає залежність, але не є найшкідливішою речовиною – а хімічні сполуки, які утворюються при горінні.

"Системи для нагрівання тютюну нагрівають маленький "стік" до 300 або 350 градусів, що не створює процесу горіння, але дозволяє вивільнятися нікотину. Таким чином, людина насичується нікотином, як при палінні звичайної сигарети, але, водночас, не споживає продуктів горіння", - зазначив Симонець.

Як додав провідний співробітник ДП "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ України" Анатолій Строй, при палінні сигарети вивільняється близько 7 тисяч токсичних речовин, серед яких смоли, чадний газ, який пов'язує гемоглобін в крові й перешкоджає проходженню кисню, а також речовини, які провокують онкологію і негативно впливають на печінку.