Дієтологи дали поради щодо харчування / ілюстрація REUTERS

Медики розповіли про корисні та шкідливі продукти осіннього сезону.

Лікарі-дієтологи закликають обмежити присутність в раціоні шкідливих, а збільшити - корисних, пише Eat This, Not That.

Корисні осінні продукти

Першим в списку йде гарбуз. Всі його сорти багаті вітамінами А і С і містять омега-3 жирні кислоти.

Відео дня

“Гарбуз багатий калієм і забезпечує більше 20% денної норми клітковини”, - розповіла американський дієтолог Олександра Міллер.

Це також хороше джерело вітамінів групи B, необхідних для нормального обміну речовин.

Далі ідуть гриби, у яких багато вітаміну B і D, а також селену – антиоксиданту, який відновлює пошкодження клітин і допомагає щитовидній залозі. Крім того, гриби можна використовувати в багатьох стравах замість м’яса.

Цвітна капуста - універсальний замінник продуктів, багатих вуглеводами, таких як рис. Крім того, хрестоцвітніі, в тому числі цвітна капуста, знижують ризик деяких видів раку, наприклад передміхурової залози.

Не менш корисна і листова капуста – відмінне джерело кальцію і калію.

Для багатьох яблука – синонім осені. Вони багаті клітковиною і вітаміном C, який необхідний для захисту ясен, загоєння ран і підтримки імунітету. Яблука вважаються одним з кращих фруктів для схуднення.

Ще один корисний осінній фрукт – груші. Один плід середнього розміру містить 24% добової норми клітковини. А одержуваний організмом з груш пектин допомагає впоратися з почуттям голоду.

Читайте такожЛікар пояснила, як постувати без шкоди для здоров'я

Шкідливі продукти

Співробітники центру New Balance Foundation рекомендують не довіряти рекламі, де йдеться про виняткову користь рисових хлібців. Їх просувають як корисний аналог звичайного хліба. Насправді в їх складі міститься багато простих вуглеводів, що помітно підвищує глікемічний індекс продукту.

Крім того, не можна активно налягати на каву, про вплив якої на здоров'я ведуться суперечки до цього часу. Лікарі переконані, що безпечними можна вважати не більше 400 мг напою протягом доби.

Соєве молоко є не кращим рішенням для заміни коров'ячого. Воно в стані імітувати гормон естроген, запускаючи його рецептори в організмі. Є досить альтернатив для соєвого молока, наприклад, мигдальне.

Дієтолог Юджинія Джанос радить відмовитися від купованої випічки. Там міститься чимало трансжирів і цукру, що веде до стрибка рівня ЛПНЩ на тлі скорочення ЛПВЩ. Також підвищується ризик інсульту.

Мюслі не можна назвати корисними через їх високу калорійність і надлишку цукру. Крім того, прибрати з раціону бажано покупні соки, дієтичну колу, фруктові смузі та консервовані овочі.

Продукти харчування: що варто знати