В Україні хочуть покрашити показники вчасного прибуття "швидкої" / фото УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, які показники в роботі «екстренки» у МОЗ планують покращити у наступні кілька років. Зокрема, планується покращити показник вчасного прибуття "швидкої". 

Читайте такожПекельна робота. Як в умовах Covid-19 працює одна з українських реанімацій

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу.

Відео дня

Так, планується збільшити показник часу доїзду бригади «екстренки» до пацієнта з 31% зараз до 60% - у 2021 році, 75% - 2022 році та 85% - у 2023 році.

Крім того, з наступного року всі виклики будуть ділити на чотири типи:

  • критичний
  • екстрений
  • невідкладний 
  • непрофільний (з точки зору екстреної медичної допомоги).

"Це безпосередньо впливає на час доїзду. Якщо це критичний виклик, то "швидка" повинна бути практично миттєво на місці", - розказав Степанов.

Також у 2021 році планують змінити принцип, за яким автомобілі «екстренки» направляють на виклики - із територіального, який діє наразі, на екстериторіальний, коли машина може виїжджати за межі області, тобто на виклик направлятимуть авто, яка знаходиться найближче до місця виклику.

Крім того, Степанов повідомив про плани оновити парк автомобілів екстреної допомоги.

"В цьому році на «екстренку» урядом додатково було виділено 1 млрд і 260 млн грн, тобто підвищено було тариф на «екстренку»... Також у 2020 році у нас є 922 млн грн, на які триває процес закупівлі машин екстреної медичної допомоги. Ми збираємось купити близько 400 машин. І в 2021 році ми ще 700 машин в своїх пропозиціях заклали і 707 - у 2022 році. Це та кількість автомобілів в центрах екстреної меддопомоги, які потребують заміни", - додав він.

Що буде із зарплатами медиків "швидкої"

За словами міністра, заплановане також підвищення зарплат працівникам екстреної меддопомоги.

За словами Степанова, у держбюджеті на наступний рік МОЗ пропонує передбачити кошти на суттєве підвищення зарплат працівникам «екстренки»: водію, який повинен бути медичним техніком, - до 12 тис. грн, фельдшеру - до 17 тис. грн і лікарю - не менш як 20 тис. грн.

Яка ситуація із "швидкою" в Україні зараз