Як захистити шкіру від сонця та що робити у разі опіків / фото ua.depositphotos.com

Літо тільки розпочалося. Попереду ще багато сонячних і спекотних днів. Усім хочеться купатися та засмагати, але є й інша сторона медалі – сонячні опіки. Ніщо так не псує відпочинок, як почервоніла шкіра та біль, який триває годинами.

Пропонуємо вам кілька важливих поради та правила першої допомоги для тих, хто обгорів на сонці, пише 24 канал.

  • Прохолодний душ або ванна

Буде боляче, але так треба, і це лікарська, а не народна рекомендація. Якщо немає можливості прийняти душ, знайдіть питну воду, змочіть в ній рушник і прикладіть до шкіри.

Відео дня
  • Водний баланс

Пийте багато води. Це не тільки допоможе усунути зневоднення, а й зніме симптоми лихоманки.

  • Пантенол

Даний препарат завжди потрібно тримати в аптечці. Адже він знімає біль та почервоніння. Без нього вам не обійтися.

  • Алое

Якщо немає пантенолу, але є алое, сміливо намастіться ним. Це незамінний засіб від сонячних опіків! Алое заспокоює й охолоджує шкіру, знімає біль і подразнення.

  • Анальгетик

Як знеболювальне, а болі можуть бути дуже сильними, використовуйте нестероїдні протизапальні засоби. Знеболювати алкоголем в жодному разі не можна, це лише погіршить самопочуття.

  • Зніміть алергічний набряк

Опік – це ще й алергічний набряк через "передозування" сонцем, і в його лікуванні офіційна медицина рекомендує використовувати антигістамінні препарати. Можна прийняти таблетку, а можна обробити місце набряку антигістамінним гелем.

  • Допомога вітамінів

Варто купити три вітаміни – А, Е і С і пропити їх в зазначених дозах протягом 2 – 3 тижнів. Прискорите регенерацію шкіри й надасте організму антиоксидантну підтримку, яка зайвою в цей важкий період точно не буде.

  • Носіть вільний одяг

Вузькі футболки та шорти тільки погіршать стан згорілих ділянок. Виберіть одяг, який не торкається шкіри.

"Олія, жир, засоби місцевого знеболення та декспантенол (особливо на початковому етапі) тільки погіршують ситуацію", – каже дерматолог Олена Абрамчук у коментарі LIGA.Life.

Лікарка наполегливо не рекомендує засмагати з 10.00 до 16.00. Адже випадків раку шкіри стає дедалі більше. Тому в цей період краще побути у приміщені, а засмагати на "безпечному" сонці вранці та ввечері.

Також радить використовувати влітку закритий одяг: довгі сукні, штани, футболки з довгими рукавами, краще з щільної, непрозорої тканини, а також обов’язково мати кепки та панамки.

Вас також можуть зацікавити новини