Ілюстрація / REUTERS

Українські лікарі закликають Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) "зняти рожеві окуляри" у боротьбі з тютюном: далеко не всі курці можуть або хочуть кинути, і не пропонувати їм жодного іншого способу знизити шкоду для організму – безвідповідально.

Дуже схожу позицію висловили і іноземні лікарі, вчені, експерти по боротьбі із тютюном, які, напередодні 9-ої наради конференції сторін Рамкової конвенції по боротьбі з тютюном звернулися до ВООЗ із закликом зробити бездимні нікотинові товари частиною стратегії боротьби з курінням.

Про це пише Обозреватель з посиланням на коментарі іноземних і вітчизняних експертів.

Відео дня

"Я багато років спілкуюся з такими пацієнтами, проводжу тренінги з прикладу WONCA як кинути палити, призначаю препарати. Однак, на практиці для багатьох таких хворих краще померти, аніж кинути палити. Заборони, штрафи, перестороги не лякають їх – все одно ця частина пацієнтів палить і буде палити. У наш час потрібні нові терапевтичні підходи, спрямовані на зменшення шкоди тютюнокуріння" - впевнена заслужений лікар України, кардіолог вищої категорії Марина Долженко.

Як розповідає лікар, наприкінці вересня 2021 р. на засіданні Консиліуму на платформі WebCardio.academy було проведено експертне опитування, в якому взяли участь більше тисячі українських сімейних лікарів, кардіологів, терапевтів, лікарів інших спеціальностей.

Абсолютно всі лікарі, які взяли участь в опитуванні, підтвердили, що вони вважають за необхідне боротися з тютюнопалінням своїх пацієнтів різними методами, але в разі відмови пацієнта або невдалої спроби - рекомендувати перейти на альтернативні методи отримання нікотину у відповідності зі світовими рекомендаціями.

Значна частина європейських та американських лікарів-практиків, що мають справу з реальними пацієнтами, а не теоретичними концепціями, також підтримують стратегію зниження шкоди.

"Перекривати рятівний для багатьох курців шлях через снюс або електронні сигарети – це все рівно що під час пожежі закривати двері до пожежної драбини, бо, мовляв, її сходинки можуть бути слизькими" – критикує стратегію ВООЗ доктор наук і старший дослідник Норвезького інституту громадського здоров’я Карл Лунд.

Він став одним із 100 вчених і експертів по боротьбі з тютюном, які 18 жовтня 2021 р. звернулися до Всесвітньої організації охорони здоров’я і до країн, що є сторонами Рамкової конвенції по боротьбі з тютюном, із закликом зробити бездимні нікотинові товари частиною стратегії боротьби з тютюнопалінням.

"ВООЗ може врятувати життя понад мільярда курців, якщо припинить масову дезінформацію щодо усіх форм нікотину і оновить свої наукові підходи, які зараз передбачають, що курці мають або кинути палити, або померти. Натомість варто взяти на озброєння політику зниження шкоди і використання значно менш шкідливих способів доставки нікотину" - впевнений ще один співавтор листа, професор соціальних і біхевіоральних наук Школи глобального громадського здоров’я при Університеті Нью-Йорку, доктор Девід Абрамс.

Лікарі підтверджують свої висновки статистикою. За останні 40 років боротьби з тютюном, яку провадить Всесвітня організація охорони здоров’я, запроваджуючи нові заборони і підвищуючи ціни на сигарети, кількість курців у світі зросла з 0,7 до 1,1 млрд. Кількість сигарет, які щорічно викурюють в світі, збільшилася з 5 до понад 6 трлн. При цьому від хвороб пов’язаних із палінням в світі продовжує помирати близько 8 млн. людей щороку.

З іншого боку, є країни, які змогли суттєво знизити рівень паління, переключаючи курців на потенційно менш шкідливі для здоров’я альтернативи. Наприклад, у Швеції, яка має найнижчий рівень паління в Євросоюзі, традиційно популярний т.зв. снюс (жувальний тютюн). 

А у Великій Британії переключення частини курців на вейпінг допомогло знизити рівень паління традиційних сигарет до рекордно мінімальних 14,7%. У США використання альтернативних нікотинових виробів допомогло знизити продажі традиційних сигарет на 48% за останні кілька років. А в Японії, завдяки тютюновим виробам для електронного нагрівання рівень паління сигарет знизився на третину з 2016 по 2019 рр.

"Ми маємо дивитись на ситуацію без "рожевих окулярів" і керуватись міжнародним досвідом та стратегією зменшення шкоди від паління, що полягає в тому, щоб створити можливість курцеві, який не зміг позбутися нікотинової залежності ані самостійно, ані за медикаментозної та терапевтичної допомоги, принаймні знизити рівень інтоксикації від вживання нікотину", - резюмує заслужений лікар України, кардіолог вищої категорії Марина Долженко.