Кампанія з вакцинації в Україні розпочалася 24 лютого \ фото УНІАН

В Україні наступного тижня почнеться п’ятий етап кампанії з вакцинації від COVID-19, коли щеплюватимуть всіх охочих від 18 років.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький (фракція "Слуга народу") у Facebook.

Він зауважив, що в Україні поступово збільшуються темпи вакцинації. За минулу добу встановлено черговий рекорд – щеплено від коронавірусу 117 тис. людей. Як і обіцяв міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, у липні кількість вакцинацій вийшла на майже 120 тис. щодня.

Відео дня

"Наступного тижня стартує п’ятий етап вакцинальної кампанії, коли щепити почнуть усіх бажаючих від 18 років. Найближчим часом, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, очікується постачання значних обсягів вакцин до України – 8 млн доз до кінця липня. Це дає надію на масштабування кампанії з вакцинації", - зауважив депутат.

Читайте такожДо кінця липня в Україну заплановано поставку понад 8 мільйонів доз вакцин від COVID-19 - Шмигаль

На переконання Радуцького, потенціал створеної за останній час мережі (500 мобільних бригад, 1200 пунктів вакцинації та понад 200 Центрів вакцинації) доволі високий, питання лише у бажанні українців.

Він відзначив, що на перших етапах щеплення проходять найбільш мотивовані люди, які навіть готові їхати за вакциною до іншого міста. Тепер нашим лікарям доведеться працювати і з інертною частиною суспільства. Тому процедуру щеплення потрібно зробити максимально доступною та зручною.

"У більшості великих міст працюють Центри вакцинації. У невеликих населених пунктах відкривати такі центри не завжди доречно. На даний час Центр громадського здоров’я вивчає питання, чи доцільно проводити щеплення від "ковіду" в аптеках. Майже у кожному селі є аптека, і усі мешканці знають, де вона знаходиться. Якщо в аптечному пункті є необхідні умови (ширма, стіл, підключення до електромережі), то теоретично мобільна бригада (лікар та медсестра) можуть проводити щеплення і там", - додав парламентарій.

За його словами, досвід країн ЄС показує, що вакцинація в аптеках дозволяє розширити кампанію з вакцинації, "достукатись" до значно більшого кола людей, особливо це стосується провінції.

Втім, пропозиція ще проходить стадію обговорення. Найближчими тижнями МОЗ визначиться, наскільки ефективним може бути залучення аптечної мережі до вакцинальної кампанії в реаліях нашої країни.

На думку Радуцького, сьогодні варто спробувати всі без винятку варіанти масштабування вакцинації. Ситуація вимагає екстраординарних дій та рішень,  переконаний він.

Вакцинація від коронавірусу в Україні: деталі

Кампанія з вакцинації в Україні розпочалася 24 лютого.

До кінця липня в Україну заплановано поставку понад 8 млн доз вакцин від COVID-19.

Станом на 16 липня загалом проведено 3 млн 899 тис. 890 щеплень. Загалом щеплено 2 млн 539 тис. 636 людей, з них отримали 1 дозу – 2 млн 539 тис. 634, повністю імунізовані та отримали 2 дози – 1 млн 360 тис. 256.