Виразка шлунка - симптоми, лікування виразки шлунка / фото: ua.depositphotos.com

Виразка шлунку є хронічною хворобою, що без належного лікування може спричини смерть. Виразки слизової органу починаються зі звичайного запального процесу.

Раніше стверджували, що причиною виразки шлунку є неправильне харчування чи зловживання алкоголем. Однак сучасні дослідження вказують, що причиною хвороби є також наявність спеціальної бактерії у шлунку, що нейтралізує дію шлункового соку. Потрапити бактерія може через брудні руки, посуд або інструменти лікаря.

Читайте такожМОЗ розпочало процедуру закупівель лікарських засобів за кошти 2020 року

Відео дня

Виразка шлунку: симптоми

Ознаки захворювання виражені яскраво, тому пацієнти часто не зволікають зі зверненням до лікаря.

  • біль непостійного характеру у верхній частині живота;
  • печія (майже у 80% випадків);
  • блювання і нудота;
  • відсутність апетиту

Кровотеча виникає після виділення коричневих блювотних мас і зазвичай стосується тих пацієнтів, які страждають від перфоративної виразки шлунку.

Виразку можуть спричинити вживання нестероїдних протизапальних засобів, травмування живота, загальні захворювання і регулярне порушення режиму і раціону харчування. Високий ризик захворіти є у пацієнтів віком від 65 років.

Виразка шлунку: лікування, ліки

Ліки від виразки шлунку хворий повинен буде приймати все життя у періоди загострень, оскільки хвороба є хронічною.

Медикаментозна терапія передбачає прийом антибактеріальних препаратів, які знімають запалення і знищують хвороботворні бактерії. У пріоритеті такі засоби лікування загострення виразки шлунка: тетрацикліни; макроліди; пеніциліни; нітромідазол і його похідні.

Виразка шлунку: харчування

Під час лікування виразки шлунку важливо дотримуватися регулярного раціону харчування, а також не зловживати шкідливою їжею. Меню складають з лікарем індивідуально.

Заборонено вживати:

  • смажені, копчені, мариновані, солоні і консервовані продукти;
  • газовану воду, міцний чорний чай і каву;
  • кисломолочні продукти за винятком натуральних йогуртів;
  • овочі, які сприяють підвищеному газоутворенню і процесам бродіння.

Категорично забороняють вживати алкоголь, оскільки він хоч і загальмує біль, проте спричиняє сильну кровотечу аж до летального наслідку.