Як вибрати окуляри для комп'ютера / depositphotos.com

Існує думка, що окуляри для комп'ютера потрібні тільки тим людям, які працюють в офісі або вдома, постійно взаємодіючи з монітором. Це правда, але лише частково. УНІАН детально розповість, які бувають окуляри, як їх вибрати, в яких випадках без них можна обійтися, а в яких - ні.

Раніше ми ділилися інформацією про те, скільки заробляє програміст в Україні - людина, яка теж, швидше за все, користується аксесуаром, про який ми сьогодні поговоримо.

Чи потрібно носити окуляри для комп'ютера - кому вони необхідні

В якому випадку потрібно купити окуляри для комп'ютера / depositphotos.com

Лікарі-офтальмологи вважають, що такий девайс можна придбати, якщо ви:

Відео дня
  • безперервно працюєте за комп'ютером з текстами, таблицями, графіками або дрібними деталями;
  • проводьте за екраном монітора більше 4 годин на день;
  • дивіться фільми перед сном (акцент на фразі "перед сном");
  • виконуєте дії, перераховані вище, але з телефону.

Окуляри для комп'ютера не потрібні людям, які присвячують роботі за ноутбуком 2-3 години в день або менше. Без них також можуть обійтися і ті, хто користується комп'ютером ситуативно, періодично поглядаючи в монітор - наприклад, працівники складів, коли дані в системі потрібні тільки для оформлення накладної, а вся інша робота виконується без комп'ютерної техніки.

Люди, які працюють дизайнерами, окуляри для комп'ютера купити можуть, але їм не сподобається - кольори і відтінки спотворюються, що неприпустимо для такої діяльності.

Що таке окуляри для комп'ютера і в чому їх перевага

У чому особливість окулярів для комп'ютера / depositphotos.com

Будь-які окуляри, в тому числі і комп'ютерні, складаються з оправи і лінзи. Оправа може бути якою завгодно - на ваш смак, а ось особливості лінзи ділять окуляри на кілька категорій: 

  • іміджеві - так звані "нулевки" , в яких лінза ніяким ефектом не володіє;
  • для зору - ті, що необхідні людям з порушеннями зору;
  • комп'ютерні - в яких лінза захищає око від синього спектру екрану.

Поява комп'ютерних окулярів ніколи б не відбулося, якби не два фактори:

  • Абсолютно всі джерела світла, в тому числі комп'ютери і смартфони, випромінюють світло синього спектра, а воно шкідливе для очей. Нюанс в тому, що синій колір близький до фіолетового - теж шкідливого. Але людина природним чином захиститися від нього не може, це не передбачено еволюцією, так як в природі синє або фіолетове світло не зустрічається. Все, що ми бачимо - це відбите світло. Єдина небезпека - сонце, тому і кажуть, що на сонце дивитися не можна.

Очі потребують зміни фокусування. Єдиний м'яз в тілі людини, який розслабляється, коли рухається - це очний. Працюючи за комп'ютером, ми постійно дивимося в одну і ту ж площину, практично не змінюючи напрямок погляду. Відповідно, м'язи очей знаходяться в напрузі і не розслабляються.

Як вибрати окуляри для комп'ютера - види аксесуарів

Рекомендації щодо вибору очок / depositphotos.com

Всього існує два типи лінз і, відповідно, окулярів:

Blue Blocker - найбільш популярна модель, за назвою можна зрозуміти функціональність - лінза блокує синє світло екрану. Якийсь час тому такі окуляри випускали з жовтими лінзами, тому що ніяких інших не було. Колір обраний не просто так - жовтий відтінок вважається природним світлофільтром і відсікає синій. 

Читайте такожЯк вважати окуляри: прості способи домашнього ремонтуЗавдяки розвитку технологій зараз у продажу можна зустріти моделі з жовтими лінзами, але не колірними, а спектральними. Суть колірних полягає в тому, що сама лінза буде прозорою або з легким відтінком синього, а, надягаючи окуляри, ви побачите жовтий колір.

Принцип дії простий: чим більш насичене тонування - тим більший захист. Спектральні моделі діють інакше - вони практично не змінюють відтінок. Різницю помітить тільки дизайнер, якому важливо відрізняти 100 відтінків синього.

Врешті решт, окуляри типу Blue Blocker бувають двох видів:

  • ті, що відсікають весь синій спектр - вони дешевше і носити їх можна не більше 8 годин;
  • ті, що відсікають лише частину синього спектра - ціна їх вище, але таку модель можна носити постійно.

Розвантажувальні лінзи - необхідні, щоб уникнути напруги очей від фокусування на одній площині. Суть в тому, що в таких окулярах до лінзи внизу додають 0.5 діоптрії.

Розглянемо на прикладі людини з хорошим зором:

Зір у вас нульовий, ви працюєте за комп'ютером в окулярах з розвантажувальними лінзами. Що відбувається: око дивиться через зону з нормальною діоптрією, коли ваш погляд спрямований вгору екрану. Але як тільки ви опускаєте його вниз - око потрапляє в зону з додатковою діоптрією. Цей факт змушує очі змінювати фокусування, щоб налагодити чіткість зображення. Завдяки такому винаходу ваші очі не втомлюються і не знаходяться в постійній напрузі. 

До речі, розвантажувальні лінзи ідеально підходять людям з короткозорістю.

Чому не можна дивитися в телефон перед сном

Ми не дарма на початку статті згадали пункт зі смартфоном перед сном, за допомогою якого ви гортаєте стрічку в соціальних мережах або дивіться фільми. Справа в тому, що синє світло смартфона наближене до фіолетового діапазону, а значить, шкідливе для зору. Сам колір впливає на ритми людини, тому, якщо організм недоотримує або, навпаки, перенасичується синім кольором, можуть бути проблеми зі сном.

Так що, якщо ви перед сном довго дивітеся в екран смартфона, а потім не можете заснути, знайте - це все від надлишку синього кольору.

Вас також може зацікавити: