Яка зарплата у програмістів / depositphotos.com

Молоді люди все частіше і частіше кидають малоприбуткові сфери діяльності заради тієї, що "підсвічена" золотим сяйвом. Вважається, що IT забезпечить світле майбутнє кожному, хто оволодіє необхідними навичками. УНІАН розповість, як дістати щасливий квиток, і чому доля айтішника - це не паралельна реальність з рожевими єдинорогами.

Нагадуємо, що сьогодні в Україні відзначається День тестувальника.

Скільки заробляє програміст 2021 - офіційні дані

Спільнота програмістів DOU в червні цього року провели дослідження, в рамках якого з'ясували багато цікавих фактів про людей, які бажають стати (або вже стали) програмістами.

Відео дня
Статистичні дані за червень 2021 / DOU

При цьому, варто враховувати, що на рівень зарплати програміста впливає досвід роботи, обрана спеціалізація і навички (в тому числі, знання мов).

Муравицька Ірина - керівник відділу компенсацій та кадрового адміністрування 1 + 1 media каже:

Розмір заробітної плати програмістів варіюється залежно від досвіду (рівня завдань, які вирішує програміст) і навичок (наприклад, мова програмування, якою володіє фахівець). Наприклад, середня заробітна плата PHP-розробника в діапазоні від 1 000 доларів (рівень Junior) до 3 500 доларів (рівня Senior), а середня заробітна плата Java розробника в діапазоні від 1 200 доларів (рівень Junior) до 4 000 доларів (рівня Senior).

Скільки може заробляти початківець програміст - від чого залежить рівень зарплати

Сфера інформаційних технологій ділить всіх фахівців на три загальні групи: Junior, Middle і Senior. Звісно, існують ще такі страшні слова, як Interns/Trainees (умовно, стажери) або Architects (ті, хто створює проект), але ми такі крайності не розглядаємо, про це можна писати цілі книги.

За статистикою DOU, середня зарплата айтішників різних рівнів збільшилася, в середньому, на 20% і в червні 2021 виглядала так:

Графік зарплат вітчизняних айтішників / DOU

При цьому важливо розуміти, що підвищення торкнулося, в основному, фахівців рівня Middle і вище.

Від посади також залежить рівень зарплати / DOU

Від досвіду роботи також залежить і сума зарплати - найчастіше вона змінюється в більшу сторону між 2 і 6 роками активного перебування в професії.

Скільки отримують програмісти в Україні / DOU

Фахівці стверджують, що ті, хто пропрацював в IT рік, можуть розраховувати на щорічне підвищення оплати праці. Суми приблизні: від 300 до 700$. Після шести років досвіду зростання зарплати сповільнюється - максимум 100$ на рік додатково.

Муравицька Ірина стверджує, що на сьогоднішній день світі все більше і більше підприємств використовують сучасні IT розробки - програми автоматизації, роботизації, діджиталізації. І всі ці процеси звичайно ж потребують кваліфікованого персоналу. Плюс, ця сфера - одна з найбільш швидкорозвивних.

Багато спеціальностей "вмирають" і люди не бояться перекваліфікуватися в більш сучасні і перспективні напрямки, зокрема в сфері IT. Тому найближчим часом IT буде тільки набирати обертів і розвиватися стрімким темпом. Майбутнє, безумовно, за високими технологіями, які проникають в багато бізнес-процеси.

Як потрапити в IT і яку спеціальність вибрати

Як новачкові потрапити в IT / depositphotos.com

У керівника відділу компенсацій і кадрового адміністрування 1 + 1 media Ірини Муравицької є своя думка з приводу перенасичення ринку IT-фахівцями:

Вибір професії в IT-напрямку обумовлений великою кількістю пропозицій з боку роботодавців і високими заробітними платами, тому все більше абітурієнтів вибирають для вступу технічні виші, фахівці з інших сфер перепрофілюються і переходять в IT.

Ірина каже, що, за відчуттями, на сьогоднішній день, це все ще "ринок кандидатів". Незважаючи на зростання чисельності фахівців, попит також зростає, і також присутній відтік IT-фахівців за межі України. Тому ще якийсь час попит буде перевищувати пропозицію, і буде відчуватися дефіцит фахівців.

На даний момент найбільш популярними професіями в сфері розробки вважаються:

  • DevOps-фахівці, які контролюють різні відділи роботи над проектом і автоматизують виконання їх завдань.
  • Системні адміністратори.
  • Фахівці, які працюють з великими даними - Data scientist, Data engineer, Data analyst.
  • Тестувальники (QA specialists).
  • Верстальник.

Програмістів поділяють на три основні типи залежно від спеціалізації:

  • Full Stack - фахівець широкого профілю.
  • Front-end - розробляє інтерфейс сайту і робить це за допомогою JavaScript.
  • Back-end - працює над "зворотною" стороною сайту і володіє такими мовами, як: Java, PHP, Perl, Python, Ruby, Node.js.

Існує окрема каста програмістів - розробники мобільних додатків. Крім того, є професії в IT, які взагалі не потребують навичок програмування: HR, Project Manager, Product Manager, Sales Manager, Business Analytics та інші.

Керівник відділу компенсацій та кадрового адміністрування 1 + 1 media нагадує, що, крім освіти, яку фахівці можуть отримати у вищих навчальних закладах, існує на ринку безліч освітніх програм та курсів IT-напрямку. На базі компанії IT-сектора, існують освітні центри, таким чином компанії боротися з "кадровим голодом" на ринку IT-фахівців.

Ірина каже:

Знання, отримані у виші або на курсах, необхідно постійно вдосконалювати і поповнювати, тому при розгляді кандидата на вакансію береться до уваги його досвід, проекти/продукти, з якими він працював раніше, і освіта. Одним з етапів співбесіди є виконання кандидатом тестового завдання для визначення відповідності рівня його навичок вимогам до позиції.

Читайте такожУкраїнський винахідник революційної системи енергозбереження: "Ми поставляємо наш продукт у найвіддаленіші куточки планети"Для того, щоб "увійти в IT", без проблем пити смузі і літати на Балі, потрібно визначитися зі спеціальністю, закінчити профільні курси (вища освіта - приємний бонус, але навряд чи вам цього вистачить), скласти резюме і опинитися в IT компанії на позиції Intern/Trainee або Junior.

Звісно, відразу вам ніхто 2000$ не заплатить, але посидючість, тяга до знань, відповідальність і цілеспрямованість допоможуть починаючому айтішнику через кілька років знайти не тільки високу зарплату, але і престижну роботу.

Вас також може зацікавити: