Лікар розповів про можливі алергічні реакції на вакцину / фото REUTERS

Якщо людина побоюється можливої ​​алергічної реакції на вакцину від коронавірусу, то за 3-4 доби до вакцинації потрібно прийняти протиалергічний препарат

Які ризики алергії на вакцину, розповів імунолог Олег Назар в ефірі каналу "Україна 24". Він зазначив, що для вакцин від коронавірусу діють ті ж правила, що й для інших щеплень.

Читайте такожУкраїнці зможуть добровільно вакцинуватись від коронавірусу власним коштом

Відео дня

"Дійсно, алергічна реакція може бути на будь-який препарат — і вакцини, і ліки, і вітаміни. Якщо в анамнезі є тяжкі поствакцинальні реакції або важкі алергічні реакції на будь-яку вакцину, то людина не підлягає вакцинації. Чим відрізняється вакцина проти COVID від інших вакцин? Нічим. І правила вакцинації такі самі, і показання, протипоказання, контингент вакцинації визначаються наказами", — сказав він.

Експерт розповів, як можна захиститися від виникнення реакції на вакцину.

"Склад вакцини — компоненти вірусу. Є вакцини живі ослаблені, атенуйовані вакцини, а є компоненти, які не можуть викликати вакцино-асоційоване захворювання. Однак правила вакцинації одні для всіх: якщо у людини спостерігалася алергічна реакція на будь-яку вакцину, то вакцинація протипоказана. Якщо загалом є алергічні реакції або захворювання, то людина вакцинується під захистом протиалергічних препаратів. Це знову-таки прописано в правилах. Якщо людина побоюється можливої ​​алергічної реакції, то за 3-4 доби до вакцинації потрібно прийняти будь-який протиалергічний препарат", — сказав він.

Вакцина від коронавірусу: коли буде в Україні?