Ілюстрація REUTERS

Пандемія коронавірусу «прорідила» людство не тільки фактично (за рахунок померлих), але і гіпотетично – за рахунок наших майбутніх дітей.

Сексологи вважають: з досвідом, який ми пережили в період самоізоляції, в наш інтим назавжди увійшли фатальні поняття, які не можуть не позначитися на народжуваності, пише "МК".

«Різке зростання числа розлучень – ось найбільш очевидний ефект від пандемії, який буде спостерігатися в усіх країнах, - впевнена футуролог Фейт Попкорн. – Китайці вже почали звільнення від шлюбних уз».

Відео дня

Про тенденцію до звільнення від сім'ї говорять і вітчизняні психологи. У деяких сім'ях самоізоляція розкрила навіть не стільки глибинні конфлікти, скільки нездатність просто бути разом. А коли люди не можуть перебувати один з одним, це лікується тільки розставанням.

Читайте такожNot so fast: експерти зазивали видужалих від коронавірусу утриматися від сексу

Чоловіки не дуже прагнули до законного шлюб і до пандемії, а тепер, за оцінкою фахівців, у них з'явилися й додаткові аргументи.

«Мене всі питають, чому я не одружуся, - ділиться 38-річний Андрій. – До пандемії мені важко було пояснити оточуючим, що я просто не хочу сім'ю. І не від того, що я безвідповідальний. Навпаки, на відміну від багатьох чоловіків, я думаю, що сім'я – гігантська відповідальність! І саме тому не вважаю себе до неї придатним. Зате після пандемії мені стало легше донести свою позицію – не хочу сім'ю і дітей, бо боюся за їх майбутнє. Боюся повторення пандемії, а ще кліматичної та економічної криз. Один я їх як-небудь переживу, але брати відповідальність за інших не хочу".

«Ріст розлучень збільшується, а число людей, що укладають офіційний шлюб, вже почало знижуватися, і ця тенденція продовжиться, - прогнозує футуролог. - Падати буде і рівень народжуваності. Відчуття невизначеності збережеться ще довго, і з кожним днем все більше людей стануть свідомо відмовлятися від дітей.

Другий наслідок пандемії – звичка до підміни реального партнера віртуальним.

«Пандемія просто прискорила те, що почалося ще до неї, - вважає дослідник Росс Доусон. - Вже кілька десятиліть люди закохуються один в одного через монітор, але раніше це було прелюдією до особистої зустрічі. За час карантину багато хто зрозуміли, що зустрічатися не обов'язково. Повечеряти разом можна і в зумі, а для інтиму придумано стільки віртуальних пристроїв, що старомодне сполучення в порівнянні з ними меркне».

На думку вітчизняних психологів, за 2 місяці карантину кожен, хто хотів, зміг долучитися до тематичних сайтів для віртуального сексу «з повним зануренням».

"Багато ресурсів у зв'язку з пандемією надали до них безкоштовний доступ і посилили рекламу, - нагадує Олена Піховкіна. – Внаслідок чого за час карантину більшість – головним чином, вільні чоловіки – відкрили для себе масу нових задоволень. Тепер їм жива жінка може здатися «прісної», а реальні відносини – надто обтяжливими. Люди зрозуміли, що бути одному набагато безпечніше, на Заході це явище назвали «прогресуючим індивідуалізмом».

Західні сексологи вважають, що «прогресуючий індивідуалізм» спричинить еру «гігієнічного пуританізму». А простіше кажучи, за наявності величезної кількості можливостей для віртуального інтиму реальний статевий акт стане екзотикою, яка найдовше збережеться серед незаможних верств суспільства, які не мають коштів на оновлення програмного забезпечення.

І, нарешті, третій наслідок – страх сексу. Цей страх схожий на мізофобію (страх інфікування) і будь-який інший ірраціональний страх. Дослідник Росс Доусон, наприклад, порівнює «посткоронавірусний» секс з міжнародними перельотами: «Один стрибне в перший же літак, тобто відразу знайде собі сексуального партнера. Інший вважатиме за краще ще трошки почекати, поки все не уляжеться. А третій відтепер взагалі більше ніколи не захоче літати (контактувати з кимось заради сексу)».

«Після коронавірусу нас всіх чекає посттравматичний розлад, як ніби ми пережили світову війну, - говорить Фейт Попкорн. - Стан нашої нервової системи вплине на наші характери, і, відповідно, відносини».

На думку американських сексологів, такий розвиток подій може і зовсім звести нанівець реальний секс. Адже, згідно з останніми дослідженнями, мілленіали і так набагато менш сексуально активні, ніж попередні покоління. А наступне за мілленіалами покоління Z, яке народилося в нульових, взагалі вважається «найбільш асексуальним» за всю новітню історію. Якщо майбутнє за ними, то сексу в ньому практично не буде.