Прострочені ліки - можна приймати чи ні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Ліки, на жаль, стали невід'ємною частиною нашого життя. Однак іноді вони лежать досить довго, через що термін їхньої придатності добігає кінця. Не всі люди знають, чи можна вживати прострочені ліки, а якщо ні, то куди їх викидати.

Як розпізнати прострочені ліки - вірні "сигнали"

За звичайними таблетками не завжди видно, що вони вже прострочені, але не всі види препаратів випускаються тільки в блістерах. Розповідаємо, який вигляд мають прострочені ліки:

  • таблетки стали іншого кольору, ніж спочатку;
  • змінилася форма або консистенція (замість твердої - крихта, замість кола - пом'яте щось);
  • порушилася герметичність упаковки;
  • з'явився наліт або неприємний запах;
  • утворився каламутний осад або розшарування;
  • капсули зморщилися або склеїлися.

Якщо ви бачите одну або кілька таких ознак, то перед вами знаходяться прострочені ліки - наслідки від їхнього вживання можуть бути непередбачуваними, тому краще утриматися від їхнього вживання.

Відео дня

Чи можна приймати ліки з вичерпаним терміном придатності - думка лікаря

Терапевт Марина Крапівнер у коментарі УНІАН розповідає, що робити, якщо знайшли в себе в аптечці прострочені ліки - можна приймати чи ні. Вона підкреслила, що загалом це не рекомендується.

Ми не рекомендуємо. Але ми розуміємо, що зараз бувають різні ситуації і люди перебувають у різних умовах. І хтось перебуває десь близько до зони бойових дій - можливо, немає доступу до ліків. Екстремальна ситуація. То в цій ситуації ми дозволимо пацієнтам прийняти ліки.

ВАЖЛИВО: терапевт також каже, скільки часу можна використовувати ліки після закінчення терміну придатності - допустимий термін - максимум 1 місяць.

Щодо того, чи є такі препарати, у яких термін придатності значення не має, і такі, які категорично не можна вживати після закінчення терміну придатності, Крапівнер зазначила, що точно не радить вживати антибіотики після закінчення терміну придатності.

Антибіотики потрібні для лікування серйозних інфекцій. Тому, якщо ми приймаємо прострочений антибіотик, а його активність нижча, то ми втрачаємо час, не отримуємо ефекту.

Так, зазначила Крапівнер, вживати протерміновані ліки загалом не рекомендується, насамперед, через те, що людина не отримає потрібного ефекту, а не через те, що вони стають токсичними. "Насамперед - не той ефект. А потім, напевно, багато хто бачив, що з часом таблетки або краплі змінюють свій колір. Тобто, там відбувається якась хімічна реакція під впливом сонячного світла, повітря, вони окислюються. Тому толку не буде", - сказала вона.

Що робити з ліками з вичерпаним терміном придатності - інструкція

Якщо ви виявили прострочені ліки у себе вдома і не бажаєте їх приймати, то краще правильно утилізувати. Спробуйте знайти у своєму місті пункт приймання ліків і віднесіть усе туди, але якщо такого не знайшлося, то просто подрібніть пігулки, змішайте їх з іншими нехарчовими відходами, пересипте в скляну посудину і закрийте кришкою. Рідкі препарати (сиропи та розчини) можна розбавити у воді та злити в каналізацію. Такі дії необхідно виконувати, щоб інші люди або тварини не змогли випити пігулку, яку не захотіли пити ви.

Вас також можуть зацікавити новини: