Дієтолог назвала найкорисніші овочі та фрукти для схуднення / фото ua.depositphotos.com

Фрукти та овочі - це джерела енергії, які містять безліч вітамінів, мінералів, клітковини, антиоксидантів та інших поживних речовин, життєво важливих для гарного здоров'я і довголіття.

Їх користь для здоров'я включає зниження ризику хронічних захворювань (таких як хвороби серця, діабет і ожиріння), поліпшення здоров'я кишечника і травлення, зниження запалень, збільшення енергії і здорове управління вагою, пише Eatthis. Якщо ви хочете схуднути, то додавання більшої кількості овлчів та фруктів у раціон не підлягає обговоренню. Дослідження 2020 року показало, що жінки, які збільшили споживання цілих фруктів та овочів, досягли здорової та тривалої втрати ваги, а також змогли краще контролювати розмір порцій та уповільнювати швидкість їжі.

Однак серед величезної кількості фруктів і овочів може бути складно зрозуміти, які з них краще підходять для схуднення. На це питання відповіла дієтолог Триста Бест.

Відео дня

1. Ягоди

Зокрема, чорниця пов'язана з найменшим збільшенням ваги та зниженням ризику ожиріння та діабету 2 типу. "Чорниця - це низькокалорійна їжа з високим вмістом клітковини, яка може допомогти у схудненні, допомагаючи людині відчувати себе повноцінною та задоволеною після їжі. Ягоди також є хорошим джерелом антиоксидантів та інших поживних речовин, які важливі для загального стану здоров'я", - пояснила Бест.

2. Хрестоцвіті овочі

Хрестоцвіті овочі, такі як брокколі, цвітна та брюссельська капуста, або звичайна капуста є джерелом поживних речовин і приносить масу користі для здоров'я. Також вона є відмінною їжею для зниження ваги, оскільки в ній мало калорій, багато клітковини і поживних речовин.

3. Авокадо

Хоча авокадо калорійне через високий вміст жирів, воно є фантастичною їжею, яка допоможе досягти цілей щодо схуднення. За даними дослідження, в якому взяли участь понад 55 тис. осіб, споживання авокадо знижує ризик надмірної ваги або ожиріння на 15% у тих, хто багато їсть авокадо, і на 7% у тих, хто їсть мало авокадо, в порівнянні з тими, хто взагалі його не їсть.

"Хоча в авокадо багато жирів, більшість з них - це мононенасичені жири, які вважаються здоровими. Збільшення споживання мононенасичених жирів може допомогти зменшити масу тіла і окружність талії", - повідомила Бест.

4. Картопля

Картопля часто користується поганою репутацією через те, що є продуктом з високим вмістом вуглеводів і не сприяє зниженню ваги. Однак це несправедливе припущення не відповідає дійсності. Картопля багата поживними речовинами, корисними вуглеводами та клітковиною.

5. Огірок

Огірки - це корисний перекус для схуднення. Огірки, що складаються з 96% води і містять 45 калорій, забезпечують зволоження. Крім того, вони є чудовим джерелом антиоксидантів та вітамінів, які можуть покращити загальний стан здоров'я та допомогти скинути зайві кілограми.

6. Кавун

Вживання кавуна може знизити масу тіла, артеріальний тиск та співвідношення талії та стегон. Це тому, що високий вміст води допомагає відчувати себе повноцінним, а натуральний цукор забезпечує приємну солодкість без зайвих калорій.

7. Селера

Селера є основним продуктом для людей, які піклуються про вагу, завдяки низькій калорійності та великій кількості води. Цей хрусткий овоч вважається їжею з "негативною калорійністю", тобто на його перетравлення йде більше енергії, ніж він дає. 

8. Персик

Природна солодкість цього фрукта пропонує більш здорову альтернативу солодким закускам. Один персик містить 63 калорії, 2 грами клітковини, а також вітаміни та антиоксиданти, які покращують стан здоров'я та самопочуття, допомагаючи стримувати голод. 

9. Цукіні

Кабачки з шкіркою додають клітковини, покращуючи травлення і підвищуючи відчуття ситості. Вони є відмінним вибором для здорового контролю ваги.

10. Шпинат

Клітковина в шпинаті збільшує обсяг їжі, що, як показує дослідження 2023 року, може сприяти зниженню ваги, збільшуючи ситість, знижуючи апетит і зменшуючи споживання калорій.

11. Цитрусові

Апельсини, грейпфрути, лимони і лайми, є одними з кращих фруктів для схуднення.

"Грейпфрут може допомогти у схудненні, оскільки в ньому відносно мало калорій і багато клітковини, що допомагає відчувати себе повноцінним і задоволеним після їжі. Грейпфрут також містить сполуку під назвою нарінгенін, яка має ефект проти ожиріння", - сказала дієтолог.

12. Мускусна диня

Високий вміст води в такій дині сприяє зволоженню, а вміст клітковини допомагає збільшити відчуття ситості. Крім того, останні дослідження показують, що диня може підтримувати імунну систему, забезпечуючи здорову дозу вітамінів А і С. 

13. Папайя

Папайя з низьким вмістом калорій і високим вмістом клітковини посилює відчуття ситості та сприяє травленню. Крім того, папайя є багатим джерелом вітамінів і ферментів, таких як папаїн, які сприяють здоровому обміну речовин - двигуну вашого тіла, що спалює калорії.

14. Редис

Редис з високим вмістом клітковини і низьким вмістом вуглеводів може посилити відчуття ситості без додавання надмірних калорій.

15. Слива

Це здоровіша альтернатива солодким закускам. Вміст клітковини допомагає поліпшити травлення і підвищити відчуття ситості, запобігаючи переїдання. При цьому вони відмінно знижують рівень "поганого" холестерину.

Інші новини про дієти

Багато вчених радять дотримуватися середземноморської дієти. Вона допомагає тримати себе у формі і при цьому харчуватися правильно і з користю для здоров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: