Автори розглянули медичні записи жителів провінції Онтаріо старше 65 років, які отримували спіронолактон. Враховувалися випадки звернення за екстреною медичною допомогою, наявність цукрового діабету, гіпертензії і деякі інші параметри.

Вчені вивчили медичні карти пацієнтів, у яких протягом 14 днів після призначення комбінації триметоприм-сульфаметоксазол або одного з інших антибактеріальних засобів (амоксициліну, ципрофлоксацину, норфлоксацину або нитрофурантоїна) настала раптова серцева смерть, пише Ремедіум. На кожен випадок були підібрані 4 контрольні пацієнти. При проведенні статистичного аналізу були обчислені відносні ризики настання раптової смерті в результаті прийому спіронолактону і антибактеріальних препаратів.

У групі пацієнтів, які отримували триметоприм з сульфаметоксазолом на тлі спіронолактону, відносний ризик раптової смерті був підвищений більш ніж у два рази і склав 2,46. Підвищення відносного ризику було виявлено та для пацієнтів, що приймали ципрофлоксацин (1,55).

Відео дня

За результатами дослідження автори рекомендують не використовувати комбінацію триметоприму і сульфаметоксазолу у хворих, які отримують спіронолактон, а підбирати інший антибактеріальний препарат.

В даний час лікарі часто застосовують спіронолактон для лікування пацієнтів з серцевою недостатністю. Найбільш типовим побічним ефектом спіронолактону є гіперкаліємія. Препарат зменшує екскрецію калію з сечею майже на 40% за рахунок блокування калій-натрієвих каналів в дистальних канальцях.

Раніше було описано лікарську взаємодію з розвитком вираженої гіперкаліємії (аж до життево-загрозливої рівня калію в крові).