Інноваційна терапія працює за принципом "троянського коня" / Фото: newsru.co.il

Вчені британського Інституту дослідження раку, розробили революційний ліки, які тільки що пройшли клінічні випробування і визнані ефективними у боротьбі з шістьма видами пухлини.

Читайте такожВиявлено смертельну небезпеку грудних імплантатів

Інноваційна терапія працює за принципом "троянського коня": розробники "сховали" ліки, замаскувавши токсичні молекули нешкідливим антитілом, повідомляє Бі-бі-сі. Таким чином вони потрапляють безпосередньо у пухлину і руйнує її зсередини.

Відео дня

Випробування проходили на пацієнтах з найпоширенішими і агресивними формами раку вже на пізній стадії - після того, як їм не допомогли інші види лікування.

Найкращі результати ліки показали в боротьбі з раком шийки матки і сечового міхура: значні поліпшення були відзначені у чверті пацієнтів, яких раніше вважали невиліковними. Пухлина або скорочувалася у розмірах, або повністю переставала рости - на термін від шести до дев'яти з половиною місяців.

Крім того, терапія виявилася ефективною в лікуванні раку легенів, стравоходу, матки і яєчників, повідомляють британські медики, однак не допомогла при раку простати.

Ліки, що самі розробники називають TV (скорочення від повної назви - tisotumab vedotin), вводиться внутрішньовенно і являють собою гібрид хімії та імунотерапії.

Токсична речовина закріплена на кінці антитіла, яке прикріплюється до білка CD142 - його особливо багато на поверхні ракових клітин. В результаті молекулу засмоктує всередину пухлини, де токсин звільняється і руйнує клітку зсередини.

У терапії є побічні ефекти, але вони цілком стерпні: найбільш поширені з них - нудота, підвищена втома і кровотечі з носа.

У першому етапі клінічних випробувань взяли участь майже 150 ракових хворих з Бельгії, Великобританії, Данії, США і Швеції.

Однак результати терапії виявилися настільки багатообіцяючими, що ще до публікації статті вчені почали другий етап, тепер вже за участю кількох сотень невиліковних пацієнтів.

За словами керівника дослідження, професора Інституту дослідження раку Джоана де Боно, ліки можуть виявитися ефективним і в боротьбі з раком кишечника, підшлункової залози, гортані або головного мозку.

"Принциповим нововведенням є сам принцип дії терапії, - пояснює він. - Ліки проникають в ракові клітини, подібно Троянському коню, і вбивають їх зсередини".

На питання, коли така терапія буде доступна пересічним пацієнтам, а не в рамках клінічних досліджень, професор де Боно відповів: "Років через п'ять - а може, й менше".