Надмірне вживання фабрично обробленої їжі в упаковці шкодить здоров'ю / Фото УНІАН

Це може бути смачно. Але так звані «ультра-оброблені» продукти – зовсім не те, що лікар прописав. Разом з тим, така їжа з високим вмістом солі, цукру й інших добавок займають все більшу частину дієти людей.

І тепер нове дослідження у Франції показало, що «ультра-оброблені» продукти підвищують ризик передчасної смерті, пише Live Science. Вчені дійшли висновку, що що надмірне вживання таких харчів може бути пов’язане з високим ризиком вирушити «на той світ» впродовж семирічного періоду.

Читайте такожДієтологи придумали простий спосіб, як визначити правильний розмір порцій (відео)

Відео дня

Видання наголошує, що йдеться лише про закономірність між зловживанням шкідливими продуктами і передчасною смертю, а про не прямий наслідок.  Однак, дослідники допускають, що такі харчі можуть скоротити людське життя низкою способів. Приміром, вони можуть підвищити ризик виникнення серцево-судинних захворювань, раку й інших небезпечних недугів.

«Споживання ультра-оброблених продуктів сильно зросло за останні кілька десятиліть. Це може посилювати зростання тягаря смертності від неінфекційних захворювань», - зауважили автори французького дослідження.

За визначенням його авторів, ультра-обробленими називають ті продукти, які «містять багато інгредієнтів і у були вироблені шляхом проведення численних промислових процесів». Окрім цукру, солі, жиру і олії такі вироби також включають добавки, такі як ароматизатори, барвники, підсолоджувачі і емульгатори. Це можуть бути, наприклад, фабричні закуски, морозиво, цукерки, енергетичні батончики, оброблене м’ясо, їжа швидкого приготування, запаковане печиво чи макаронні вироби.

Читайте такожОдну котлету на тиждень порадили їсти вчені для здоров’я і збереження планети

Попередні дослідження виявили зв’язок між споживанням таких продуктів зі зростанням ризику ожиріння, підвищення кров’яного тиску і раку. Але до цього часу зв’язок такої шкідливої їжі з передчасною смертю не був перевірений. В новому дослідженні вчені Паризького університету проаналізували дані про більш ніж 44 тисячі дорослих людей з Франції віком від 45 років і старше. Учасники періодично заповнювали анкети про те, що вони їли упродовж попередніх 24 годин. Такі дані вони передавали вченим впродовж 7 років. За цей період близько 600 учасників дослідження померли.

Виявилося, що в середньому 30% щоденних калорій добровольці отримували від ультра-оброблених продуктів. Вчені підрахували, що з кожним підвищенням частки шкідливої їжі у дієті на 10% ризик смерті зростав на 14% упродовж 7-річного процесу дослідження.