Смертельний грибок стрімко поширюється / фото naked-science.ru

Здатність бактерій до розвитку стійкості до антибіотиків добре відома. Однак виявилося, що грибок також розвивається і починає протистояти сучасній медицині.

Один з таких грибків реєструється в госпіталях по всьому світу і вбиває половину людей, які з ним контактують, лише за 90 днів. Це викликає побоювання з приводу можливої глобальної епідемії, пише Naked Science, посилаючись на The New York Times.

Candida auris (або просто C. auris) може заразити кого завгодно, проте люди з ослабленою імунною системою, наприклад, літні — частіше стають його жертвами.

Відео дня

Лікарі відкрили C. auris лише десять років тому в Японії. Однак відтоді він встиг проявитися всіх континентах, крім Антарктиди. Тільки у Сполучених Штатах вже зареєстровано 587 випадків зараження.

Читайте такожУчені попередили про нову загрозу здоров'ю людей

"Це створіння з Чорної Лагуни, — сказав Том Чиллер, голова грибкового відділення Центрів з контролю і профілактики захворювань США (CDC), в інтерв'ю Times. — Він ніби забив ключем і тепер зустрічається всюди".

Після зараження позбутися C. auris вкрай складно. За інформацією Times, представники CDC стверджують, що понад 90 відсотків інфекцій C. auris стійкі як мінімум до одного серйозного протигрибкового препарату, а 30 відсотків — до двох або більше. В деяких медичних закладах працівникам довелося піти на крайні заходи: вони демонтували напільне покриття і стельові плитки, щоб повністю позбутися слідів грибка у кімнаті.

Вчені говорять, що, якщо не вдасться розробити нові медичні препарати й застосування антимікробних препаратів без необхідності різко не скоротиться, то ризик зараження пошириться і на більш здорові групи населення. У дослідженні, яке фінансується британським урядом, прогнозується: якщо не буде розроблена нова політика щодо зростання стійкості до антибіотиків, то в 2050 році  через подібні хвороби можуть загинути до 10 мільйонів осіб, що перевищить ймовірні вісім мільйонів смертей внаслідок онкологічних захворювань.