Одна особина здатна вбити 60 осіб / фото Global Look

Дослідники з Сіднейського університету (Австралія) відкрили протиотруту від укусів кубомедузи, яка вважається однією з найбільш отруйних істот на Землі.

Укус цієї медузи викликає страшний біль, некроз шкіри і, якщо доза отрути велика, зупинку серця і смерть через декілька хвилин. Одна особина здатна вбити 60 осіб. Про це повідомляє The Guardian.

Читайте такожУ США чоловіка вкусила відрубана голова змії: лікарі думали, що не виживе

Відео дня

З допомогою методики редагування генів вчені виявили «молекулярну протиотруту», яке блокує симптоми опіку при нанесенні на шкіру протягом 15 хвилин. Дослідники проаналізували кілька мільйонів клітин людини і виділили в кожній окремі гени, а потім додали отруту медузи і спостерігали, які клітини виживуть.

«Це перше молекулярне дослідження того, як працює цей тип отрути і, можливо, як працює будь-яка отрута», — сказав провідний автор дослідження Раймонд Лау.

Фахівці уточнюють, що препарат при нанесенні на шкіру здатний повністю зупинити некроз і придушити біль. Чи зможе він запобігти зупинці серця, поки невідомо. Антидот був протестований на живих мишах і виявився абсолютно безпечним для людини.