
Щотижневе вживання двох та більше порцій йогурту знижує ризик розвитку у чоловіків аденом, які можуть спровокувати рак кишечника.
Такого висновку дійшли американські вчені, повідомляє EurekAlert!.
Читайте такожНазвано найкращі фрукти для продовження життя
Дослідники з'ясували, що у чоловіків, які з'їдали два та більше порцій йогурту на тиждень, ризик розвитку аденоми виявився нижчий на 19%. Для пухлин, здатних стати злоякісними, це зниження ризику зросло до 26%.
Однак для чоловіків із зубчастою аденомою, яка збільшує ризик розвитку колоректального раку, такої кореляції не виявили, як і для жінок.
У дослідженні взяли участь 32 тис. 606 чоловіків і 55 тис. 743 жінки, за станом яких спостерігали 26 років. Кожні чотири роки вони надавали детальну інформацію про спосіб життя і раціон харчування, в тому числі про споживання йогурту. Добровольцям також проводили ендоскопію нижнього відділу кишечника.
Зв'язку між споживанням йогурту й розвитком аденом у жінок встановлено не було.
Раніше американські вчені виявили, що надмірне вживання цукру збільшує ризик виникнення раку.