REUTERS

Демонізація вейпінгу та його надмірне регулювання б'є, насамперед, по тих курцях, які хочуть кинути палити звичайні сигарети й перейти на потенційно більш безпечний вейпінг.

Про це пише професор Університету Майямі Пол Креспо у газеті Washington Times.

"Хоча вейпінг не можна вважати на 100% безпечним для здоров'я, незалежне дослідження Public Health England визначило, що електронні сигарети на 95% безпечніші від традиційних сигарет. На основі цього профільний комітет британського парламенту запропонував Національній службі здоров'я Великобританії зробити вироби для вейпінгу доступними для курців, щоб вони могли використовувати їх для припинення куріння", – ділиться британським досвідом Пол Креспо.

Відео дня

Згідно з даними Центру з контролю і запобігання хворобам, «куріння сигарет призводить до понад 480 тис. смертей в США щорічно». Куріння загострює багато хвороб, наприклад, ризик розвитку діабету на 30-40% вищий у курців традиційних сигарет.

"Але при цьому держава і багато штатів продовжують проводити лицемірну політику щодо вейпінгу. Так, мерія Сан-Франциско вводить заборону на продаж рідини для вейпінгу. Але при цьому в місті жахлива ситуація зі споживанням наркотиків. Марихуана легалізована, створюються території, де можна безпечно вколоти наркотики", - пояснює Пол Креспо.

Читайте також68% курців готові відмовитися від сигарет на користь альтернативних нікотиновмісних продуктів – світове дослідження

Його колега, професор Школи громадського здоров'я при Бостонському університеті Майкл Зігель назвав подібні заборони «абсурдною державною політикою».

Хоча американські вчені виступають проти заборони, вони підтримують обмеження продажу електронних сигарет підліткам.

"Безумовно, треба вирішувати проблему доступу підлітків до електронних сигарет. Але це потрібно робити на рівні торгових точок (також як і при продажу звичайних сигарет), чітко перевіряючи вік покупця", – упевнений Пол Креспо.

"Потрібно залишити продаж електронних сигарет в тютюнових магазинах, а також на спеціалізованих сайтах, де перевіряється вік покупця", – вважає професор медицини в Університеті Каліфорнії, доктор Ніл Беновітц.

В Україні Міністерство охорони здоров'я в цьому році розробило законопроект, який пропонував зрівняти звичайні та електронні сигарети. Зокрема, пропонувалося ввести повну заборону на використання електронних сигарет у громадських місцях.

Як раніше заявляв експерт Національної служби здоров'я Андрій Грибанов, електронні сигарети в Україні потребують стандартизації. Також, на думку експерта, з точки зору покращення громадського здоров'я електронні сигарети повинні обкладатися акцизом і відповідними податками. Водночас, якщо буде доведено, що ці товари несуть менші ризики для здоров'я, в порівнянні зі звичайними сигаретами, податкове й адміністративне регулювання може бути пом'якшено.