Експерти з Австралії, Італії та Великобританії поділилися динамікою вирішення проблем громадського здоров'я, пов'язаних із курінням, і розглянули порівняльні результати впровадження регуляторних норм по боротьбі з епідемією.

За даними ВООЗ щорічно по всьому світі від куріння помирає більш ніж 8 мільйонів осіб. Ця цифра продовжує зростати – в основному, за рахунок менш розвинених країн, де куріння все ще залишається частиною соціального життя. Науково-медична спільнота вже давно визначила цю проблему як одну з глобальних загроз, а важливу роль у зниженні рівня її впливу відіграють дії на державному рівні.

В рамках SRNT був представлений ряд програм по контролю вживання сигарет, які вже дали результати у розвинених країнах. Так, Лаура Антон (Італія) представила Глобальну мережу служб охорони здоров'я без тютюну. В рамках діяльності з управління курінням, представниками організації були розроблені 10 стандартів забезпечення медичними послугами та систематичного підходу до політики відповідно до Конвенції по боротьбі проти тютюну ВООЗ. За 15 років концепція GNTH була успішно застосована у медичних центрах у більш ніж 20ти країнах.

Відео дня

Досвід Австралії був представлений професором Рене Біттун. Розроблений з метою скорочення куріння в умовах стаціонарів протокол Tobacco Free Detox Unit спрямовано на вирішення конфлікту між пацієнтами, які продовжують курити, і персоналом лікарень. Спікер зазначив, що більшість пацієнтів пояснювали використання сигарет у лікарнях необхідністю психологічної розрядки. Протокол допоміг навчити персонал клінік управлінню нікотиновою залежністю. При надходженні, всіх пацієнтів інформували про природу нікотинової залежності та методи замісної терапії. В результаті лише одиниці зривалися та поверталися до куріння. 

Також були порушені теми запобіжних заходів – гасел і картинок на пачках із сигаретами. Експерти зійшлися на думці, що звичайні повідомлення не викликають бажання відмовитися, не працюють і лячні штампи на кшталт «куріння викликає рак». Більш ефективним вважається альтернативний підхід. Так, жінкам більше підходять заохочувальні повідомлення, наприклад, «коли ви кинете курити, у вас покращиться стан шкіри».

На думку Клайва Бейтса, керівника практики консультування та захисту громадських інтересів Counterfactual Consulting, необхідно оцінювати вплив альтернативних продуктів на продаж сигарет. Він вважає, що держава повинна використовувати дані про продажі та податки від державних органів: «маючи справу з глобальним ринком нікотину на 800 мільярдів доларів, безліч даних про динаміку ринку часто не береться до уваги вченими та регуляторами. Виявлення та доступ до таких доказів, а також включення їх у моніторинг ринку, має бути державним пріоритетом».

Багато доповідачів відзначали, що у більшості країн все ще поширені міфи про нікотин як основну причину виникнення пов'язаних з курінням захворювань. Але найбільшої шкоди організму наносять 7000 шкідливих хімічних речовин, які виділяються з димом сигарети. Тому ефективним у процесі відмови від куріння було визначено використання альтернативних продуктів, які виключають утворення диму. Для комфортного переходу курці можуть використовувати один із видів продуктів зниженого ризику: пластирі, жуйки, аерозолі, електронні системи доставки нікотину. Останні діляться на електронні сигарети та системи нагрівання тютюну і дозволяють знизити рівень шкідливих речовин на 95% у порівнянні зі звичайними сигаретами. При цьому, експерти наполягають, що «якщо ви не курите, не починайте, якщо ви курите – кидайте, якщо не готові кидати – зменшуйте шкоду за допомогою використання електронних альтернатив».