5 змін з тілом, які говорять про передчасну старість / newsru.co.il

Не тільки сиве волосся й зморшки є ознаками солідного віку і старіння.

З різними частинами нашого тіла відбуваються зміни, які також «говорять» про наближення глибокої старості, повідомляє MedikForum.

Вуха і ніс: деякі частини тіла стають більшими. Вуха і ніс збільшуються протягом усього життя. На порталі Focus Online німецькі медики пояснили, що тканини вух і носа стають м'якшими, а шар жиру між хрящем і шкірою стоншується. Без цього ущільнюючого складу шкіра стає млявою як без каркасу, і в результаті вухо або ніс виглядають більшими.

Відео дня

Читайте такожНазвано п'ять причин раннього старіння

Крім того, змінюються пропорції обличчя. Підшкірна сполучна тканина руйнується в щоках. Нижня щелепа також змінює свої обриси через стирання хрящів, втрати й руху зубів. В цілому риси обличчя грубіють, починають виглядати різкими й великими, на ньому сильніше виділяється ніс.

У міру старіння може збільшитися й розмір ноги. За словами фахівців, ноги в цілому протягом життя зазнають сильного стресу, адже вони багато років тримають вагу тіла, яка до того ж у міру прожитих років схильна збільшуватися. Пружність м'язів, зв'язок і сухожиль знижується, що може робити ноги на схилі життя довшими та ширшими.

У чоловіків у старості фактично стискається статевий член. Сполучна тканина в ньому замінює втрачені м'язові клітини, але оскільки вона менш гнучка, пеніс не може так активно, як раніше, заповнюватися кров'ю. В результаті він втрачає довжину, окружність і еластичність.

Одним з головних чинників фізичних змін в літньому віці є рівень гормонів. Гормон тестостерон пригнічує ріст волосся у чоловіків на голові й сприяє їхньому росту на обличчі й тілі: тому у них відростає значно більше волосся в носі та вухах. У жінок чоловічий гормон винний у появі небажаного волосся навколо рота і на підборідді.

Раніше експерти назвали продукти, що прискорюють старіння. Серед них - солодощі, ковбасні вироби, трансжири й молоко.