У переліку продуктів і молоко / фото pixabay.com

Ранні зморшки, слабкі кістки, проблеми з пам'яттю - всі ці, а також інші симптоми старіння організму спостерігаються з більшою інтенсивністю при вживанні деяких продуктів.

Серед них - солодощі, ковбасні вироби, трансжири і молоко, розповіли експерти MedikForum.

Солодощі. Власне в цукрі нічого поганого немає. Він дає енергію мозку, рятує від занепаду сил, і не цінувати цукор за це не можна. Але велика кількість солодкого в раціоні прискорює старіння, зокрема, сприяє появу зморшок.

Відео дня

Молекули цукру провокують процес глюкурування колагену - одного зі структурних білків шкіри, що забезпечують еластичність і гладкість. Наслідком цього процесу стає поява на шкірі глибоких зморшок, втрата чіткості особового овалу.

Ковбасні вироби. Перероблені м'ясні продукти містять фосфатні добавки, які зв'язують воду і забезпечують виробам соковитість. На відміну від звичайного фосфору, який засвоюється організмом на 40-60%, фосфати всмоктуються на всі 90%. В організмі ці речовини вступають у з'єднання з кальцієм і утворюють відкладення, що накопичуються в артеріях, погіршують їхній стан, сприяють розвитку атеросклерозу.

Читайте такожВиявилено несподівану причину підвищеного потягу до солодощів

Таким чином, у людини 35 років, що регулярно вживає ковбасу, стан судин може бути можна порівняти із судинами людини 50-60 років.

Трансжири. Наявні сьогодні наукові дані дозволяють вважати, що регулярне вживання продуктів з трансжирами прискорює процес старіння мозку, підвищуючи ризик виникнення проблем з пам'яттю та інших когнітивних порушень. Вчені з'ясували, що трансжири підвищують концентрацію ліпопротеїнів низької щільності в крові, що стимулює процеси, які призводять до формування амілоїдних бляшок – білкових субстанцій, що відкладаються в мозку і викликають специфічні порушення.

Зазвичай джерелом трансжирів називають оброблені продукти, що містять маргарин: тістечка, печиво і здоба, напівфабрикати, соуси. Але трансжири можуть міститися і в натуральній їжі - наприклад, в яловичині та баранині. Споживання таких продуктів необхідно контролювати.

Молоко. У Швеції було проведено дослідження, яке показало, що вживання великої кількості молока збільшувало для людей після 50-ти ризик деградація кісток і переломів. На думку вчених, такий ефект пов'язаний з дією молочного цукру лактози. Один з компонентів лактози діє як окислювач, провокуючи розвиток запалення. Тому найбільші любителі молока ризикують тим, що їхні кістки можуть постаріти завчасно.

Раніше експерти назвали дев'ять продуктів, які не можна розігрівати в мікрохвильовій печі.