"Іспанський грип" лишається найбільш смертоносною пандемією в історії / medicalmuseum.mil

Спалах коронавірусу вбив більше 130 людей, при цьому зараженими виявилися щонайменше 6 тисяч. З епіцентром в китайському місті Ухань, епідемія може забрати ще більше життів, оскільки в деяких випадках впродовж певного часу симптоми проявляються не одразу.

Уханський коронавірус – серйозна проблема, тому що його носії можуть заражати велику кількість людей, не підозрюючи при цьому, що самі хворі. Однак, з точки зору смертельності, його спалах поки що здається незначним у порівнянні зі страшними пандеміями минулого, які загрожували цілим континентам. Про це пише Daily Star, перелічуючи шість найгірших в історії вірусів.

Перший в списку – свинячий грип. Коли йдеться про людей з грипом, у 9 з 10 випадків це означає, що хтось підхопив простуду. Й йому знадобиться день чи два, щоб відлежатися. Але пандемія, яка спалахнула в 2009 році через свинячий грип, відібрала життя щонайменше 285 тисяч людей. За деякими підрахунками, кількість жертв хвороби сягає 580 тисяч. На відміну від інших пандемій до того, свинячий грип протистояв проти всієї могутності сучасної системи охорони здоров’я і все одно зміг відзначитись високою смертоносністю. Вірус був варіантом відомого штаму H1N1. Ця інфекція спричинила страшний спалах іспанського грипу в 1918 році. Щонайменше 20% населення Землі були інфіковані вірусом. Особливо суворим його поширення було в США, де підтвердили 113690 випадків зараження й понад 3 тисячі смертей. Інші мутації цього ж вірусу, які спричинили азіатські епідемії грипу в 1958 і 1968 роках, звинувачують у смерті мільйонів людей по всьому світу. Однак, в цілому рівень смертності від них був нижчий.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Світ котиться до апокаліпсиса у хворобах, але всім начхати

Друга в списку видання – чума Юстиніана. Бубонна чума, яка походить з Китаю, вперше досягла Європи приблизно в 540 році нашої ери. Хвороба мучила весь континент приблизно 200 років і стала причиною скорочення місцевого населення на 50% за весь цей час. Грецький літописець Прокопій Кесарійський писав, що, досягнувши свого піку, чума вбивала 10 тисяч людей у Константинополі щодня.

Згідно з його свідченнями, місця для поховання померлих не вистачало. Тому трупи просто лежали на вулицях. Мешканці боялися ховати своїх родичів. І все місто «смерділо смертю». Точна кількість загиблих від чуми Юстиніана, напевне, ніколи не буде встановлена. Але історики вважають, що вона була однією з найбільш смертоносних в історії. За два століття терору хвороби загинули приблизно 25-50 мільйонів людей. У ті часи це становило майже чверть населення світу.

Третя в списку – епідемія чуми під назвою «Чорна смерть», яка прокотилася по Європі й Азії в 1340-1350-х роках. Це була одна з найбільш заразних пандемій в історії людства, яка відібрала життя приблизно 75-200 мільйонів людей. Історики переконані, що її поширення почалося в Китаї. Вірус подолав «Шовковий шлях» і з’явився спочатку в Криму, а потім в усій Європі. Населення світу на той час складало близько 475 мільйонів людей. «Чорна смерть» скоротила цю цифру до приблизно 350 мільйонів. Людству знадобилося 200 років, щоб відновити рівень населення.

Читайте такожЕпідемія коронавіруса: китаянка з температурою обманула медконтроль і полетіла до Франції

Норвезький історик Оле Бенедіктов припускає, що кількість смертей могла бути навіть більшою.

«Дані досить поширені й численні, щоб можна було зробити висновок, що чорна смерть знищила приблизно 60% населення Європи», - вважає він.

«Вважається, що розмір європейського населення на той час був близько 80 мільйонів. Це означає, що приблизно 50 мільйонів людей померли від чорної смерті», - додав історик.

Менші спалахи хвороби продовжувалися в Європі до 19 століття, а в США – до 1908 року. В жовтні 2017 року на Мадагаскарі стався найбільш смертельний спалах чуми. Вірус заразив тисячі людей і вбив 170.

Наступною у списку видання називає віспу. І це єдина пандемія з «хорошим закінченням». Збудник став єдиною людською заразою, яку вдалося повністю викорінити. А до свого повного знищення завдяки програмі вакцинації, яка почалася в 1960-х роках, віспа вбила лише в 20 столітті близько 300 мільйонів людей. Вірус був стародавнім. Його сліди виявили у зразках тканин мумій древнього Єгипту. До 18-го століття приблизно 400 тисяч європейців помирали від нього щороку. А ще більше лишалися сліпими чи спотвореними.

Читайте такожКір повернувся в чотири країни Європи - ВООЗ

За свою історію віспа стала навіть першою біологічною зброєю. Приміром, армія Великої Британії використовувала її проти своїх французьких ворогів й американських індіанців у битвах за домінування над Америкою в 1750-х роках. Командир загону в Форт-Пітт Вільям Трент описував, як він заражав представників Делаверського племені під час мирних переговорів.

«На знак пошани, ми дали їм дві ковдри й хустинки з клініки для хворих на віспу. Сподіваюся, бажаний ефект буде», - писав він.

ВІЛ/СНІД теж у списку Daily Star. Видання пояснює, що вірус імунодефіциту людини може призвести до появи синдрому набутого імунодефіциту. Все починається з короткострокового захворювання, яке можна сплутати з не дуже гострим грипом. Після цього вірус може ніяк не проявляти себе впродовж багатьох років. Через це носій може, сам того не підозрюючи, заразити інших людей. Перший клінічний звіт про СНІД з’явилися 5 липня 1981 року, в якому йшлося про п’ять випадків зараження в США. До кінця 1982 року в країні вже було зафіксовано 771 випадок. 618 жертв вірусу померли того ж року.

Читайте такожУ світі стали рідше інфікуватися ВІЛ

Сьогодні приблизно 40 мільйонів людей лишаються зараженими ВІЛ. А до цього часу 35 мільйонів хворих померли від СНІД після того, як у них виявили вірус. Спочатку вважалося, що його жертвами стають гомосексуальні чоловіки. Але згодом стало очевидно, що його дія значно ширша. ВІЛ може поширюватися через інфіковану кров й інші рідини людського тіла. Вважається, що вперше він з’явився у Африці. Й від вірусу спочатку страждали мавпи в 1920-х роках. Африка нижче Сахари вважається найбільш постраждалим регіоном. В ПАР і Ботсвані в 2017 році майже кожна четверта смерть була спричинена ВІЛ/СНІД. На даний момент не існує ліків чи вакцини проти вірусу. Хоча існують методи терапії, які можуть сповільнити розвиток захворювання й дозволяють пацієнтам прожити нормальне життя.

Останнім у своєму списку видання вказує «іспанський грип». В 1918 році, коли світ все ще намагався оговтатися від нищівної війни в Європі, з’явився новий штам вірусу N1H1. Він заразив 500 мільйонів людей в усіх куточках планети включно з деякими дуже віддаленими. Загальна кількість смертей досягла щонайменше 50 мільйонів, а за деякими підрахунками, 100 мільйонів. В 1919-1920 роках школи й театри були зачинені, а деякі з них використовувалися як морги.

Читайте такожВ Україні готуються до піка захворюваності на грип та ГРВІ: медики дали поради (відео)

Джерелом вірусу виявився польовий табір військ у Франції. Однак, грип все ж називають «іспанським». Так сталося тому, що в ті часи газети в нейтральній Іспанії не були обтяжені цензурою воєнних часів. Тому вони найшвидше почали писати про спалах смертельного вірусу. Він зник так само раптово, як і виник. Вважається, що «іспанський грип» мутував у менш смертоносні штами. Однак, сказати про це напевне неможна. Спалах «іспанського грипу» лишається найбільш смертоносною епідемією за весь час.