REUTERS

Епідемія нового коронавірусу може охопити до двох третин населення світу, якщо її не вдасться взяти під контроль. Так вважає один з головних епідеміологів Гонконгу. Його застереження прозвучали після того, як у Всесвітній організації охорони здоров’я оголосили, що нещодавно виявлені випадки виявлення коронавірусу у пацієнтів, які ніколи не були в Китаї, можуть виявитися лише  «верхівкою айсберга».

Читайте такожКожні 15 хвилин: за добу в китайській провінції Хубей через коронавірус померли понад 100 осіб

Як пише The Guardian, професор Габріель Леун, який очолює кафедру охорони здоров’я в Гонконгському університеті, прокоментував, що головним завданням лишається з’ясування розмірів й форми цього «айсберга». Більшість експертів вважають, що кожен заражений пацієнт, в середньому буде передавати смертельний вірус приблизно 2,5 людям. Таким чином, «рівень атаки» сягає 60-80%.

Відео дня

«60% населення світу – це страшна, велика цифра», - сказав Леун журналістам The Guardian у Лондоні перед тим, як вирушити на зустріч експертів ВООЗ у Женеві.

Навіть якщо загальний рівень смертності не перевищить 1%, що на думку Леуна можливо за умови врахування середнього класу, все одно кількість загиблих буде дуже великою. Гонконгський вчений збирається сказати ВООЗ, що головна проблема – це масштаби всесвітньої епідемії, яка наростає. А другий пріоритет – це з’ясувати, чи жорсткі методи Китаю дійсно спрацювали й стримали поширення вірусу. Адже якщо китайський підхід був ефективним, тоді іншим країнам варто теж ним скористатися.

Читайте такожСмертельний коронавірус: експерти ВООЗ прибули до Китаю для вивчення вірусу

Кількість загиблих від коронавірусу на материковому Китаї у вівторок перевалила за тисячу людей. Крім того, кількість заражених теж вагомо зросла. Леун – один з головних світових експертів у сфері епідемій, спричинених коронавірусами. Він зіграв важливу роль у боротьбі проти спалаху SARS в 2002-2003 роках. Вчений тісно співпрацює з іншими передовими науковцями, зокрема з колегами в Імперському коледжі Лондона й Оксфордському університеті.

В кінці січня він попередив, що спалах вірусу, швидше за все, буде «розростатися експонеціально» в містах Китаю. Через один чи два тижні світ дізнався про критичну ситуацію в Ухані. Також вчений допустив, що можуть початися «незалежні, самодостатні спалахи у великих містах по всьому світу». І це може виявитися неминучим через масштабне пересування людей, які були інфіковані, але ще не страждають від симптомів. А системи охорони здоров’я не роблять нічого, щоб зупинити це поширення. Епідеміологи намагалися з’ясувати, що, найвірогідніше, станеться далі.

«Чи справді 60-80% населення світу будуть заражені? Може й ні. Може все буде відбуватися хвилями. Можливо летальність вірусу скоротиться. Адже, вбиваючи всіх на своєму шляху, він гине й сам», - сказав вчений.

Читайте такожЩе один українець заразився коронавірусом на борту Diamond Princess - ЗМІ

Експертам також потрібно з’ясувати, чи обмеження в центрі Уханю й інших великих міст скоротили поширення інфекції.

«Чи ці масивні втручання системи охорони здоров’я, соціальна ізоляція й обмеження мобільності спрацювали в Китаї? Якщо так, як ми можемо їх згорнути? Чи це неможливо?» - каже вчений.

«Давайте припустимо, що обмеження спрацювали. Але як на як довго можна закривати школи? Скільки часу ціле місто буде заблоковане? Як довго людям не можна буде ходити в крамниці? І якщо усунути ці обмеження, чи почнеться одразу ж новий спалах? Це все дуже важливі питання», - додав Леун.

Якщо ж методи Китаю не спрацювали, тоді доведеться зіштовхнутися з іншою неприємною правдою: коронавірус, вірогідно, неможливо стримати. В такому випадку світу потрібно буде змінити тактику. Замість того, щоб стримувати вірус, потрібно буде працювати над тим, щоб скоротити його наслідки.