REUTERS

Дослідники, вчені та лікарі обговорили чинники розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ) на Конференції зі зменшення шкоди, що відбулася в Парижі 2-3 лютого.

Центральною темою обговорення стала концепція зменшення шкоди (Harm Reduction), що ґрунтується на зниженні впливу на здоров'я факторів ризику: вживання алкоголю, куріння сигарет та відсутності фізичної активності. Неінфекційні захворювання (онкологічні, серцево-судинні захворювання, діабет) – основна група хвороб, які виникають у результаті наявності цих факторів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від НІЗ щорічно вмирає 41 млн осіб, що становить 71% всіх випадків у структурі смертності. Для скорочення поширення НІЗ, на Конференції обговорювалися способи їхньої профілактики.

Відео дня

Читайте такожПонад 8 мільйонів людей помруть найближчими роками через свої повсякденні звички - науковці

Було визначено, що одним із головних чинників їхнього розвитку є куріння – щорічно 7,2 млн вмирає від його наслідків. Як показує світовий досвід та наукові дослідження, використання альтернативних продуктів може «знизити рівень довгострокових та пов'язаних із курінням хронічних захворювань». Наприклад, електронні системи доставки нікотину. У таких пристроях тютюн не горить, а нагрівається, що виключає виділення до 90-95% шкідливих речовин у порівнянні з сигаретами.

Застосування альтернативних продуктів – інноваційне, але спірне питання. ВООЗ все ще не визнає електронні системи доставки нікотину безпечною альтернативою курінню. Проте експерти оскаржили цю позицію.

На думку Пітера Харпера, онколога з Великобританії, стратегія ВООЗ проти тютюну виступає виключно за фармакологічне лікування нікотинової залежності під медичним наглядом, що підходить далеко не всім: хоч альтернативи сигаретам не можна назвати повністю безпечними, вони значно ефективніші.

Такої ж позиції дотримується Тарік Сафват, професор пульмонології Каїрського університету. Він підняв питання, чому сектор охорони здоров'я відкидає інновації в тютюні: «Ми прийняли дискові гальма, ремені або подушки безпеки в автомобілях. Чому б не прийняти нікотинову жуйку, пластирі або інші альтернативи, що працюють для тих курців, які хочуть кинути курити, але не можуть зробити це самостійно».

Попри видимі поліпшення показників здоров'я у курців, які перейшли на альтернативні продукти, їх використання не варто прирівнювати до повної відмови від куріння. Тому якщо ви не курите – не починайте, якщо курите – кидайте, а якщо кинути не виходить, то розгляньте альтернативні продукти.