Ілюстрація / REUTERS

В кімнаті невідкладної допомоги однієї з найбільших лікарень Мадриду лікар Даніель Барнабу підписав свідоцтво про смерть одного пацієнта і в цей же момент повернувся, щоб допомогти іншому, який задихався.

"Люди помирають у приймальнях ще до того огляду, оскільки пандемія коронавірусу пересилює можливості медично персоналу. Похорони скасовані у столиці Іспанії, а місць у моргу вже немає. Тому тіла складають на головній ковзанці міста", - пише Bloomberg.

Палати інтенсивної терапії переповнені. А нові правила диктують, що молодші пацієнти в пріоритеті над старшими, оскільки у них вищі шанси вижити. Про це виданню сказав Барнабу під час телефонної розмови.

Відео дня

Читайте такожІспанія попросила допомоги в НАТО через різке збільшення кількості смертей від COVID-19

"Той дідусь за інших обставин мав би шанс. Але зараз таких, як він, дуже багато і всі помирають водночас", - сказав лікар.

На тлі того, як COVID-19 охоплює континент, вся увага зосереджується на Іспанії. Вона стала жорстоким попередженням для інших частин Європи на зразок Великої Британії, які тільки нещодавно перейшли до широких заходів. Кількість смертей в країні з 47-мільйонним населенням зростає швидше, ніж в Китаї, де коронавірус виник, і навіть швидше, ніж в Італії, яку хвороба охопила цього місяця. Влада Іспанії повідомила про загибель ще 738 людей у середу, що робить її країною з найбільшими втратами за день. Всього кількість смертей в країні становить 3434 людей, що більше, ніж навіть в Китаї.

Прем'єр-міністр Педро Санчез, який ще менш ніж три тижні тому відкидав загрозу з боку коронавірусу, тепер попередив громадян, що загрози таких масштабів ще не було.

"Лише старші люди, які пам'ятають тяготи Громадянської війни й її наслідків, можуть згадати про ситуації, які були гіршими, ніж сьогодні", - сказав голова іспанського уряду під час промови 14 березня, коли він проголосив надзвичайний стан. Безпілотники з гучномовцями на вулицях наказували людям в Мадриді не виходити з дому.

"Інші покоління в Іспанії ніколи не зіштовхуватися з чимось настільки ж тяжким", - сказав Санчез.

Читайте такожCNN: Чоловіки частіше гинуть від коронавірусу і на це є причини

В клініці La Paz - комплексі з 17 будівель, в якому працює Барнабу - у вівторок в приймальні було 240 людей одночасно. Всі вони чекали на огляд лікаря. Медики "на передовій" не носять повний захист, лише маску й бавовняний халат. Їм рекомендують не наближатися до пацієнта ближче ніж на метр, але це не можливо.

"Колеги навколо хворіють. Я радіолог і не повинен працювати у невідкладній допомозі. Однак, зрештою, я опинився в траншеях", - сказав Барнабу.

8 березня Санчез заохочував іспанців взяти участь у демонстрації з нагоди Міжнародного дня жінок, попри те, що уряд Італії заблокував північ своєї країни через епідемію. В Іспанії на той момент було 589 підтверджених випадків зараження коронавірусом, а четверо людей померли. Але 120 тисяч людей взяли участь в демонстрації в Мадриді включно з кількома міністрами і дружиною Санчеза - Бегоною Гомез. Уряд стверджував, що вірус все ще під контролем в Іспанії. Після того у Гомез виявили COVID-19, так само як у міністра рівності Ірен Монтеро і віце-прем'єр-міністра Кармен Кальво, яка з неділі перебуває в лікарні.

Перші дні після запровадження карантину в Іспанії були запаморочливими. Іспанці звикали до запроваджених обмежень, а Санчез намагався посилити систему охорони здоров'я й підготувати її до лавини епідемії. Через критичний брак місць у відділах інтенсивної терапії, нестачу машин для вентиляції легень і засобів особистого захисту лікарі боялися, що вони не впораються. І так воно й сталося.

Читайте такожУ світі від коронавірусу померло вже понад 20 тисяч осіб

В кількох будинках для літніх людей персонал покинув мешканців напризволяще. Військові, мобілізовані для проведення робіт з дезінфекції, виявили деяких пацієнтах в нечистотах. А інші лежали на своїх ліжках вже мертві. Про це в понеділок розповіла міністр оборони Маргарита Роблес. Міністр охорони здоров'я визнав, що в Іспанії немає можливостей, щоб проводити достатню кількість тестів й відстежувати поширення зараження.

Лікарі й медсестри, тим часом, змушені імпровізувати в той час, коли пацієнтів стає все більше. Деякі приклеюють пластикові пакети для сміття до рук, щоб захистити себе. Одна медсестра у відділі невідкладної допомоги в баскському місті Віторія минулого тижня сказала, що захисні пластикові окуляри настільки поганої якості, що медики не бачать через них, коли намагаються намацати пульс.

В понеділок уряд Іспанії повідомив, що близько 4 тисяч медиків були заражені. Це 12% від загальної кількості. Для порівняння, в Італії така доля спіткала 4% медичних працівників, а в Китаї - 4%. Надія лише на те, що жорсткіші зусилля, націлені на те, щоб змусити лишатися вдома, почнуть приносити плоди. Італія зафіксувала незначне скорочення кількості нових випадків зараження у середу після трьох тижнів блокування. В Іспанії арештували 635 людей за порушення умов карантину. 77 тисяч були оштрафовані.