Ілюстрація / REUTERS

Розслідування китайських журналістів дало змогу дізнатися про вченого, яка раніше інших виявила і дослідила коронавірус SARS-CoV-2, але була змушена мовчати під тиском керівництва.

Вірусолог Ши Чженлі з провінції Ухань виявилася першим дослідником, яка встановила схожість між збудником інфекції, поміченим у грудні 2019 року, і сімейством коронавірусів. Китайський журналіст Дат Ю зміг зустрітися із Ши і дізнався про ранні етапи дослідження SARS-CoV-2, а також про дії китайської влади, пише dt.ua із посиланням на MSN.

За словами Ши, вона і її співробітники в грудні 2019 року отримали зразки нового вірусу від перших заражених, після чого протягом трьох днів прослідковували гени.

Відео дня

Читайте такожУ Китаї виявлено рекордну за 6 тижнів кількість нових випадків коронавірусу

Дані про геном вірусу були готові вже до 2 січня, однак директор Інституту вірусології Уханя Яньї Ван наказав персоналу не розкривати ніякої інформації про цю роботу. Незабаром Ши і її персонал лабораторії виявилися ізольовані в умовах жорсткого карантину в Ухані.

Місцеві лікарі, що спробували поширити інформацію про нову хворобу, були затримані, а місцева влада забороняла публікацію "недоречної інформації", стверджуючи, що вона може спровокувати паніку.

Пізніше була закрита лабораторія в Шанхаї, співробітники якої опублікували в інтернеті генетичну послідовність нового коронавірусу.

Лікарі з Ухані Чи Веньлян і Ай Фен розповіли про нове захворювання в соцмережах, але отримали попередження від поліції за розповсюдження "неправдивих відомостей".

Як повідомляв УНІАН, раніше у ВООЗ заявили, що коронавірус не зникне, поки не буде винайдена і введено в широке користування вакцину.

Читайте також: