Вирус герпеса первого типа (ВПГ-1), который вызывает всем знакомую

Біологи з Пенсільванського університету з'ясували, що за штамів вірусу герпесу можна простежити історію людського життя, а також визначити особистість злочинця. Результати дослідження будуть опубліковані в журналі Virology, повідомляє Лента.ру. З прес-релізом можна ознайомитися на сайті університету.

Вчені виявили, що вірус герпесу першого типу (ВПГ-1), який викликає всім знайому «застуду» на губах, має кілька різновидів. Біологи визначили це з допомогою розшифровки вірусних геномів, виділених з організму добровольців. Один із штамів мав європейське/північноамериканське походження, а інший був родом з Азії.

Примітно, що азіатський різновид вірусу був знайдений у тих людей, які проходили військову службу під час Корейської війни в 50-х роках. За словами вчених, історія життя більшості людей може бути «записана» на молекулярному рівні вірусів.

Відео дня

Ранні дослідження показали, що географічне походження вірусу може бути передбачене на основі біографії його носія, оскільки ВПГ-1 купується, як правило, в ранньому віці. Також вірус може бути використаний в якості мітки для визначення особистості злочинця, як доповнення до існуючих методів аналізу ДНК.

В даний час вчені займаються розробкою нових ефективних методів розшифровки вірусних геномів, виділених з мізерно малої кількості генетичного матеріалу, щоб можна було успішно ідентифікувати і порівнювати один з одним різні зразки. Це може забезпечити найкраще розуміння генетичного різноманіття вірусів, а також те, як різні штами можуть впливати на хід хвороби.

Читайте такожЛюди приховують статеві інфекції - результати дослідженняВірус простого герпесу передається через безпосередній контакт, а також предмети побуту. Після того, як ВПГ-1 вбудовується в генетичний апарат нервових клітин, його можна видалити з організму за допомогою існуючих методів лікування. Крім того, вчені з Колумбійського і Манчестерського університетів виявили, що вірус герпесу може стимулювати розвиток хвороби Альцгеймера.