062.ua

У пацієнтів, які за підсумками аналізу крові мали підвищені показники одного з цих біомаркерів, ймовірність розвитку гострої серцево-судинного захворювання зростала на 25-33%, пише Medical Xpress. Автор дослідження Ашкан Шоаманеш (Ashkan Shoamanesh) з Університету Макмастера (McMaster University) заявив, що ідентифікація людей, що належать до групи ризику допоможе вирішити, кому нові або вже перевірені методи лікування принесуть найбільшу користь.

Читайте такожБілінгви швидше відновлюються після інсульту

У рамках дослідження вчені виміряли рівень 15 біомаркерів в крові у 3224 учасників. У жодного з них раніше не було інсультів, середній вік реципієнтів становив близько 61 року. Протягом 9 років після початку роботи інсульти трапилися у 98 учасників. Виявилося, що з 15 біомаркерів з інсультом асоціюються 4. Підвищений рівень фактора росту ендотелію судин означав 25-відсоткове підвищення ймовірності інсульту, C-реактивного білка — 28-відсоткове, а збільшення кількості гомоцистеїну і рецептора 2 фактора некрозу пухлин у крові вели до підвищення ризику настання інсульту на 32 і 33 відсотки відповідно. Додавання цих чотирьох біомаркерів до стандартних факторів впливу (вік, стать, рівень холестерину, артеріальний тиск) дало можливість більш точно передбачити, хто з пацієнтів має найвищі шанси постраждати від інсульту.

Відео дня

Читайте такожТрудоголікам загрожують серцево-судинні захворювання

Ашкан Шоаманеш при цьому підкреслив, що зазначені біомаркери лише асоційовані з інсультом, але не провокують його. Крім того, вимірювання були проведені одноразово, і в дослідженні не враховувалися можливі інфекції, хронічні захворювання та інші стани, які могли б вплинути на результат. Учасники в основному були європейцями, і висновки можуть не стосуватися представників інших рас.