На аварійній японській АЕС "Фукусіма-1" пройшли випробування спеціальної системи із заморожування радіоактивної води, за допомогою якої співробітники станції розраховують подолати триваючі витоки.

 
Як повідомляє ІТАР-ТАСС, за даними компанії - оператора АЕС "Токіо електрик пауер" (ТЕПКО), основна частина витоків забрудненої води з "Фукусіми-1" відбувається через дренажну систему станції, з якої рідина може потрапляти до Тихого океану. Під час випробувань фахівці ТЕПКО встановили охолоджувальне обладнання у тунелі, який сполучає турбінний зал одного з енергоблоків АЕС з дренажною системою. У результаті приблизно за півтора місяці в тунелі утворилася крижана стіна, яка заблокувала витік радіоактивної води і дозволила її безперешкодно відкачувати.
 
У ТЕПКО назвали випробування, що пройшли, успішними, проте визнали, що установка і застосування охолоджувальних пристроїв пов`язані з низкою труднощів. Зокрема, роботу співробітників безпосередньо усередині дренажної системи ускладнює високий рівень радіації.
 
Як очікується, аналогічні охолоджувальні механізми буде встановлено у підземних тунелях "Фукусіми-1" на початку майбутнього року, після чого фахівці розпочнуть повномасштабне відкачування зараженої води.
 
За інформацією ТЕПКО, у дренажній системі аварійної АЕС могло скупчитися від 10 до 20 тис. тонн сильно забрудненої рідини. Вміст радіоактивного цезію у воді на деяких ділянках досягає 2,35 млрд беккерелів на літр за норми 90 беккерелів.
 
Вміст радіоактивного стронцію-90 у воді дренажної системи на території аварійної японської АЕС "Фукусіма-1" піднявся майже у 12 разів за останні дві доби.
 
За інформацією енергокомпанії, рівень вмісту радіоактивної речовини у зразках рідини перевищив 59 тис. беккерелів на літр. 21 жовтня показник на цій ділянці становив близько 5 тис. беккерелів на літр. Нормою для води, що скидається в морі, вважається 10 беккерелів на літр. У ТЕПКО виключили можливість потрапляння зараженої рідини у море, оскільки проблемний тунель водовідведення, що виходить в океан, вже заблоковано за допомогою мішків з піском.
 
Вважається, що стрибок рівня радіації зумовлено сильними дощами, що не припиняються в районі станції протягом усього минулого тижня. Компанія-оператор відзначила, що дренажний тунель розташований у безпосередній близькості від пошкодженої цистерни, з якої влітку витекло близько 300 тонн води з вмістом радіоактивної речовини близько 80 млн беккерелів на літр. Цей витік став найбільшим за весь час після початку кризи на АЕС "Фукусіма-1".