Це зниження особливо помітно у віковій групі від 35 років і старше \ фото REUTERS

Через 90 днів після введення другої дози вакцини Pfizer-BioNTech або AstraZeneca їх ефективність у захисті від інфікування штамом "дельта" знижується на 75% і 61% відповідно.

Такого висновку дійшли вчені Оксфордського університету за підсумками масштабного дослідження, яке проводилося спільно з британською Національною статистичною службою.

Вчені проаналізували близько 2,5 млн результатів тестів майже 750 тис. учасників дослідження. Аналіз показав, що через два тижні після введення другої дози вакцини її ефективність становить 93% у випадку з препаратом Pfizer-BioNTech і 71% у випадку з препаратом AstraZeneca. Потім ефективність поступово знижується. Причому це зниження особливо помітно у віковій групі від 35 років і старше.

Відео дня

Однак вчені підкреслюють, що захист від інфекції все одно залишається на досить високому рівні.

"Всесвітня організація охорони здоров'я ставить планку в 50% ефективності, а у нас показники набагато вищі. Обидві ці вакцини добре справляються з "дельтою"", - зазначила в інтерв'ю BBC професор Оксфордського університету Сара Уокер.

Читайте такожAstraZeneca vs Pfizer: вчені перевірили зв'язок між covid-вакцинами та тромбозомУ цьому ж дослідженні зроблені і кілька інших висновків. Так, у людей, які перехворіли COVID-19, після повної вакцинації виробляється ще більше антитіл. У повністю вакцинованих людей, які вже після щеплення заразилися штамом "дельта", рівень концентрації вірусу в крові можна порівняти з тим, що спостерігається у нещеплених інфікованих. Крім того, дослідження показало, що тривалість проміжку між першою і другою дозами не позначається на ефективності вакцини, передає kommersant.

Вас також можуть зацікавити новини