Імбир користь і шкода / фото pixabay

На полицях українських супермаркетів часто можна побачити бежевий корінь імбиру з пряним ароматом. В наші дні цей продукт не є рідкістю, і його легко можна купити за доступною ціною. Батьківщиною рослини вважається Південно-Східна Азія. Його вирощують кілька тисяч років.

Імбир маринують, висушують, перемелюють в порошок і готують з нього цукати. З давніх-давен його використовують в народній медицині, кулінарії, косметології. У Китаї та арабських країнах корінь імбиру вважається афродизіаком. Загалом, корисні властивості імбиру дуже вражають.

Імбир: користь для організму

Одне з найвідоміших корисних якостей імбиру полягає в протиблювотних властивостях. Імбирний чай вважається відмінним засобом від нудоти, в тому числі і під час вагітності. Імбир прискорює метаболізм, знижує рівень цукру в крові, допомагає при отруєннях, покращує циркуляцію крові.

Відео дня

Читайте такожАроматна кава: користь і шкода напою, скільки чашок в день можна питиЗавдяки високій концентрації вітаміну A, вітамінів групи B і гінгеролу імбир зміцнює імунітет і допомагає боротися з бактеріями. Продукт містить мідь, магній, калій, цинк, марганець. Користь імбиру для жінок полягає в полегшенні хворобливих симптомів під час менструації. 

Найкориснішим вважається свіжий імбир. Після перемелювання він зберігає більшість корисних властивостей. А ось маринований імбир практично позбавляється своїх якостей.

Імбир корисні властивості / фото ua.depositphotos.com

Імбир: шкода і протипоказання

Імбир – це досить гострий продукт. Його не можна їсти при гастриті, виразці, печії, коліті, цирозі печінки, хворобах підшлункової залози. Не рекомендується їсти імбир натщесерце або у великих дозах. Пряність у великій кількості може підвищити тиск, тому він протипоказаний при гіпертонії.

Рецепт імбирного чаю

Кружка ароматного імбирного чаю буде корисною при застуді, нудоті і діареї, а також допоможе зігрітися.

  • Імбир – шматочок 2-3 см.
  • Кориця – 1 паличка.
  • Лимон – третина фрукта.
  • Вода – 500 мл
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Мед за смаком.

Імбир очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці. З лимона видавити сік і додати до імбиру. У заварник покласти мелений імбир, сік лимона, нарізаний кружечком лимон, гвоздику і корицю. Залити окропом і залишити під кришкою на 5 хвилин. Розлити по чашках і за бажанням додати мед.

Вам також може бути цікаво: