Коронавірус здатен погіршити когнітивні здібності людського мозку / medicalxpress.com

Коронавірус може призвести до того, що мозок пацієнта стане "старшим" на 10 років у порівнянні з людьми, які не заражалися. Про це свідчить нове дослідження.

Читайте такожNewsweek: Вчені виявили зміни в мозку, через які люди з COVID-19 втрачають нюхБільше 84 тисяч людей у Великій Британії, які одужали від підтверджених випадків COVID-19, склали тест для оцінки їхніх можливостей мислення, - пише Newsweek. Дослідження опубліковане на сайті medRxiv і ще не пройшло ретельну фахову перевірку перед публікацією в наукових журналах. Тож до результатів потрібно поставитися обережно.

Учасники дослідження складали тести, метою яких було оцінити їхню здатність вирішувати задачі, а також їхню просторову пам'ять, увагу і здатність сприймати емоції. Люди також вказували, чи в них був підтверджений випадок COVID-19 або ж лише підозри зараження коронавірусом. Також вони зазначали, як довго тривали їхні симптоми і наскільки вони були тяжкими. І чи були у них інші проблеми зі здоров'ям. Результати тестів одужалих людей порівнювали з результатами контрольної групи.

Відео дня

Як пише Newsweek, результати тестів одужалих від COVID-19 були значно гіршими, ніж у людей, які ніколи не заражалися. Прямий зв'язок простежувався між тяжкістю хвороби і якістю результатів. Однак, погіршення у вирішенні завдань спостерігалося навіть у пацієнтів, які пережили COVID-19 у м'якій формі. "М'якими" автори дослідження вважали ті випадки, коли у пацієнтів не було проблем з диханням.

Читайте такожNew York Times: Перевірка температури не допомагає боротися з COVID-19Виявлені проблеми були пов'язані з увагою й логічним мисленням, - пояснив співавтор дослідження Адам Хемпшир з кафедри дослідження мозку Імперського коледжу Лондона. Він розповів, що пацієнти віком від 20 до 70 років, які були госпіталізовані й страждали від проблем з диханням, демонстрували рівень мозкової активності, притаманний для людей на 10 років старших від них.

Автори дослідження вважають, що їхні дані вказують на "хронічні когнітивні наслідки COVID-19". Вони доповнюють інші дослідження, які виявили неврологічні ускладнення й інсульти з вини коронавірусу.

Вас також можуть зацікавити новини: