Стратегія Швеції без карантину не спрацювала / REUTERS

Швеція наробила шуму в розпал пандемії COVID-19, оскільки відмовилася запроваджувати карантин, які інші країни. Але країна не досягла колективного імунітету, про що свідчить нове дослідження.

Замість жорстокого карантину Стокгольм просто дав своїм громадянам поради, як поводитися, щоб стримати поширення коронавірусу. Крамниці, ресторани і спортзали лишилися відкритими. Але навчання в школах і університетах було зупинене для тих, хто старше 16 років. Про це пише Newsweek. Великі зібрання більше 50 людей були заборонені у Швеції. А людям старше 70 років і тим, в кого з’явилися симптоми COVID-19, наказали самоізолюватися.

Читайте такожУ Швеції назвали помилкою відмову від жорсткого карантину

Відео дня

Для боротьби з хворобою Швеція скористалася свою концепцію під назвою folkvett або колективний здоровий глузд людей. Про це написали професор Девід Голдсміт і вчений кафедри антропології Лондонського університетського коледжу Девід Орловський в коментарі для журналу Journal of the Royal Society of Medicine. Коментар мав заголовок: "Після чотирьох місяців пандемії COVID-19, розхваленого у Швеції колективного імунітету немає на горизонті".

Уряд сподівався, що контрольоване поширення коронавірусу призведе до появи колективного імунітету. Зазвичай це означає, що досить велика частина суспільства отримала захист від збудника хвороби. Таким чином, її поширення припиняється. Таких змін можна досягти за допомогою щеплень або через природне зараження.

Докази свідчать, що після COVID-19 у людей справді з'являються антитіла до коронавірусу. Але не відомо, чи це захищає їх від повторного зараження. У Швеції сподівалися, що близько 40% населення Стокгольма до травня будуть носіями антитіл. Але насправді їх виявили лише у приблизно 15%. Голдсміт пояснив Newsweek, що разом з Орловським вони вивели цей показник на основі доступних даних станом на кінець червня 2020 року. Зокрема, вони використали результати досліджень антитіл різних наукових центрів, а також урядових організацій, таких як Шведське міністерство охорони здоров'я.

У порівнянні з Данією, Фінляндією й Норвегією кількість випадків зараження, госпіталізації й смертей у Швеції на мільйон населення бла "в рази" вищою. Крім того, шведські темпи зараження й рівень смертності зберігався навіть після того, як у сусідніх Норвегії, Фінляндії й Данії закінчувався критичний період.

Читайте такожШвеція відмовилася від ліків, якими лікують коронавірус в Україні, через побічні ефекти

"Лише за умови повного розуміння суті пандемії й впливу заходів, які були вжиті під час неї, а це станеться через рік-два щонайменше, тоді ми зможемо справедливо судити, що було правильно, а що ні", - вважають експерти.

Професор клітинної біології Саймон Кларк з Університету Рідінга у Вликій Британії зауважив, що ідея колективного імунітету була привабливою для багатьох. Тому що вона не передбачала запровадження карантину й обмеження людських свобод.

"Але це була лише ідея, не підкріплена даними", - сказав вчений.

Що відомо про пандемію коронавірусу в Європі?