Людство вже ніколи не позбавиться коронавірусу / фото УНІАН

Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл заявив, що країни, які сподіваються, що зможуть побороти коронавірус COVID-19 знизивши кількість хворих до нуля, помиляються. За словами епідеміолога, людство вже ніколи не позбавиться коронавірусу.

Про це він заявив на віртуальній конференції аналітичного центру German Marshall Fund, пише 24 канал з посиланням на RMF24.

Читайте такожВчені провели нове дослідження щодо стійкості коронавірусу

Відео дня

Тегнелл також пояснив підхід Швеції до пандемії коронавірусу, де на сьогодні відсутні суворі карантинні обмеження, а закриті лише школи. Він зазначив, що відсутність обмежень не означає, що життя у Швеції триває, як раніше – вулиці Стокгольма спорожніли, а трафік в 10 разів менше звичайного.

Водночас чиновник визнав, що Швеція зазнала невдачі у сфері догляду за літніми людьми, а більша частина смертей від COVID-19 – серед мешканців будинків для людей похилого віку.

У Швеції від коронавірусу померли понад тисяча людей, а загалом в країні підтвердили понад 26 тисяч випадків зараження коронавірусною інфекцією.

"Я не думаю, що цей вірус коли-небудь зникне. Деякі країни, схоже, проводять політику, засновану на припущенні, що, якщо вони вилікують усі випадки в країні, вони назавжди позбудуться від вірусу. Я так не думаю", – заявив Тегнелл.

Він також додав, що COVID-19 може викликати щорічні епідемії в майбутньому, як сезонний грип.

До слова, це не перше припущення, щодо ймовірного сезонного статусу COVID-19. Як писав УНІАН, науковці прогнозують нову хвилю пандемії вже восени

Науковці Гарвардського університету провели експеримент з моделювання можливого розвитку пандемії COVID-19 і заявили, що одноразовий карантин, який запроваджено у більшості країн з березня по травень, не допоможе. Коронавірус продовжуватиме вирувати до 2020 року та можуть знадобитися додаткові та повторні періоди соціального дистанціювання, пише РБК-Україна.

Як зазначено в дослідженні, коронавірус може стати таким же сезонним захворюванням, як і звичайні віруси та грип. Наступну хвилю пандемії варто очікувати вже восени 2020 року. На цей момент невідомо, чи виробляється імунітет проти COVID-19.

"Ми виявили, що одноразові заходи соціального дистанціювання, ймовірно, будуть недостатніми. Періодично доведеться повторювати обмежувальні заходи", - розповів автор дослідження Стівен Кисслер.

Він зазначив, що після того, як пандемія піде на спад, необхідно буде проводити активне і масове тестування. Проте дослідники відзначають, що занадто тривалі карантинні заходи також можуть мати негативні наслідки. Один зі змодельованих сценаріїв показав, що соціальне дистанціювання перешкоджало створенню демографічного імунітету. З оптимістичних прогнозів учених – імунітет від коронавірусу може протриматися до одного року, хоча дослідники визнали, що у них недостатньо інформації про те, як поводить себе імунітет людини, що одужала.

Читайте також: