Існує три групи тестів на коронавірус / REUTERS

У США сьогодні існує три широкі категорії тестів на коронавірус. Дві з них перевіряють, чи є в тілі пацієнта активна інфекція. А третя - чи був він заражений раніше.

Читайте такожЖертвами коронавірусу у світі стали понад 360 журналістівПро це пише Associated Press, пояснюючи, як працюють доступні тести на коронавірус. Перша група - це генетичні тести. Більшість з них шукають частинки генетичного матеріалу вірусу. Для них потрібно, щоб медики взяли у пацієнта мазок з носа й відправили його в спеціальну лабораторію. 

Вважається, що це найбільш точний спосіб перевірити, чи є інфекція в тілі людини. Однак, генетичні тести все ж не ідеальні. Мазок повинен бути досить хорошим, щоб будь-який вірус вдалося виявити. Зазвичай на лабораторне дослідження матеріалу доводиться витратити кілька годин. Тож результати будуть щонайшвидше через день. Хоча сьогодні також є низка швидких тестів, обробка яких займає приблизно 15 хвилин. Деякі з них використовують слину замість мазків з носа чи горла.

Відео дня

Друга група - це тести на антигени. Такі новіші тести шукають не сам коронавірус, а білки, якими він вкритий. Такі засоби тільки з'явилися на ринку. Експерти сподіваються, що вони допоможуть розширити тестування й пришвидшити процес отримання результатів.

Читайте такожNational Geographic: Що буде, якщо заразитися коронавірусом і грипом одночасно?Тести на антигени не такі точні, як генетичні. Але вони дешевші, швидші й вимагають меншої кількості спеціалізованого лабораторного обладнання. Для них все одно потрібні мазки з носа. Нещодавно в США схвалили новий такий тест, розроблений Abbott Laboratories. Для його обробки потрібно лише 15 хвилин. І він підходить для використання в школах, офісах й інших громадських місцях.

Третя група - тести на антитіла. Вони шукають у зразках крові пацієнтів білки, які організм виділяє для боротьби з інфекціями. Наявність антитіл - це ознака того, що людина вже пережила COVID-19. Вчені наразі не впевнені, чи антитіла захищають від зараження. І чи такий захист буде довгостроковим. Тож такі тести на антитіла здебільшого потрібні дослідникам для оцінки, яка чистина населення вже була заражена.

Вас також можуть зацікавити новини: