Легкі випадки зараження коронавірусу не такі вже й "легкі" / УНІАН

Прийнято вважати, що не варто перейматися, якщо хвороба протікає в легкій формі. Але якщо вас заспокоюють звіти ВООЗ про те, що понад 80% випадків зараження коронавірусом у світі - легкі або безсимптомні, то подумайте ще раз, чи варто бути спокійним.

Про це пише The Guardian, додаючи, що вірусологи намагаються зрозуміти всю біологічну механіку SARS-CoV-2. І одне стає зрозумілим: кожен "легкий" випадок може виявитися більш складним і небезпечним, ніж багато хто вважав.

Читайте такожКількість випадків COVID-19 у світі наближується до 12 мільйонів

Відео дня

За час пандемії закріпилося враження, що людям з "легкими" випадками COVID-19, яким не потрібне лікування у відділенні інтенсивної терапії чи підключення до апарату штучної вентиляції легень, не будуть мати справу з серйозними проблемами зі здоров'ям. Ще минулого тижня віце-президент США Майк Пенс зробив заспокійливу заяву на тлі зростання випадків зараження коронавірусом в 16 штатах. За його словами, "добре", що майже половина нових пацієнтів - це молоді американці, які менше ризикують тяжко захворіти, ніж їхні старші співгромадяни. Така риторика змушує повірити, що проблеми "слабо заражених" пацієнтів закінчиться через два тижні після захворювання. А щойно вони одужають, їхнє життя повернеться до норми.

У випадку деяких людей з COVID-19 справді все відбувається саме так. Але медичні дослідження й докази, зібрані групами підтримки, вказують на те, що багатьом людям, які пережили "легку" форму COVID-19, насправді не так пощастило. Вони страждають від довготривалих побічних ефектів. А лікарі досі намагаються зрозуміти всі наслідки.

Деякі з цих побічних ефектів можуть бути смертельними. За словами професора нейрохірургії клініки Маунт-Сінай в Нью-Йорку доктора Крістофера Келлнера, "легкі" випадки COVID-19 у людей, яких не госпіталізували, пов'язані з появою кров'яних згустків й тяжких інсультів.

Читайте такожМедики назвали сім ускладнень після коронавірусу, які можуть залишитися на все життя

При чому таке трапляється з пацієнтами, яким лише 30 років. Келлнер пояснив, що в травні його клініка запровадила план, згідно з яким зараженим коронавірусом призначали антикоагулянтні препарати, щоб не допустити інсульт. Останній спостерігався у "молодих людей з легкими симптомами або взагалі без них".

Тепер лікарі знають, що COVID-19 впливає не лише на легені й кров, а й на нирки, печінку й мозок. В разі виникнення ускладнень з останнім можуть з'явитися сонливість й депресія серед інших симптомів. Коронавірус не такий старий, щоб медики могли сказати, якими будуть довготривалі наслідки для людських органів після одужання. Однак, вони можуть з'явитися в усіх пацієнтів не залежно від того, були вони госпіталізовані чи ні.

Інший тривожний феномен, який зараз виходить на передній план - це "довготривалі" пацієнти з COVID-19, тобто люди, в яких хвороба триває місяцями. Дослідження в Нідерландах, результати якого були опубліковані цього місяця, показало, що 1622 пацієнта з коронавірусом, чий вік в середньому становив 53 роки, скаржилися на низку довготривалих симптомів включно з сильною втомою (88%), утрудненим диханням (75%) й тиском в грудях (45%). 91% з них не були госпіталізовані. Це означає, що вони страждають від серйозних ускладнень попри те, що їхні випадки зараження коронавірусом були кваліфіковані як "легкі". 85% пацієнтів вважали себе загалом здоровими до зараження коронавірусом. Через місяць чи більше після хвороби лише 6% підтвердили, що вважають себе такими.

Читайте такожРуйнує мозок: у США зафіксували рідкісний випадок зараження одноклітинною амебою

26-річна Фіона Ловенстейн пройшла через тривалий, складний і нелінійний процес одужання після того, як їй поставили діагноз COVID-19. Вона захворіла 17 березня, після чого її ненадовго поклали до лікарні з високою температурою, кашлем і задишкою. Лікарі порадили їй повернутися в лікарню, якщо ці симптоми погіршаться. Але натомість сталося дещо інше.

"Я пережила цілу низку нових симптомів: біль в носових пазухах, біль у горлі, дуже тяжкі гастроентерологічні проблеми. У мене була діарея кожного разу, як я їла. Я серйозно втратила вагу, стала слабкою, дуже сонливою. Голова боліла, я втратила відчуття запахів", - розповіла Ловенстейн.

До середини травня її стан покращився. Але симптоми досі час від часу повертаються.

"Це наче удар по его, коли ти 20-річний, здоровий і активний, а потім заражаєшся і думаєш, що все скоро мине і буде добре. Але все відбувається зовсім не так", - сказала жінка.

Читайте такожКоронавірус здатен викликати психоз й запалення в мозку

Ловенстейн не змогла знайти інформацію про те, що з нею відбувається. Тож вона почала цікавитися, чи є ще люди, які страждають від схожих довготривалих симптомів. Вона завела спеціальний чат у Slack, до якого зараз приєдналися понад 5600 людей. Більшість з них не були госпіталізовані після зараження, але вже багато місяців страждають від різних симптомів після того, як хвороба, схожа на застуду, зникла. Опитування серед членів чату показало, що більшості з них менше 50 років. Люди скаржаться на симптоми на зразок паралічу обличчя, судоми, втрату зору і слуху, головні болі, втрату пам'яті, діарею, серйозну втрату ваги тощо.

"Для мене і, гадаю, багатьох інших людей визначення "легкого" захворювання від ВООЗ й інших органів означало, що такому випадку госпіталізація взагалі не потрібна. І що всі такі пацієнти просто полікуються від застуди вдома", - сказала Ханна Девіс, яка провела опитування серед членів чату в Slack.

"З моєї точки зору, це було дуже шкідливе твердження й повна дезінформація суспільства. Вона закрила доступ до вичерпної інформації для людей, які оцінювали рівні особистого ризику, а також відрізала "довготривалих" пацієнтів від допомоги, яка їм потрібна", - додала вона.