Фото: УНІАН

Аналіз крові може допомогти виявити рак за чотири роки до появи симптомів, - запевняє група вчених з Китаю. Їхнє нове дослідження підвищує надію на раннє виявлення смертельної хвороби.

Як пише The Guardian, неінвазійний аналіз крові під назвою PanSeer виявляв рак у 95% людей без симптомів, яким згодом все ж ставили діагноз.

"Ми продемонстрували, що п'ять типів раку можна виявити за допомогою аналізу крові, заснованому на метилюванні ДНК. І зробити це можна за чотири роки до встановлення діагнозу традиційними способами", - йдеться в роботі вчених, опублікованій в журналі Nature Communications.

Відео дня

Читайте такожВчені розробили новий препарат для лікування раку молочної залози

Вони зауважують, що тест не передбачає появу раку, а виявляє ракові утворення, які ще не викликали жодних симптомів або не були виявлені іншими методами. The Guardian зауважує, що це не перший звіт про позитивні результати в області дослідження ефективності аналізу крові у виявленні раку. Однак, команда вчених наголошує, що їхня робота унікальна, тому що вказує на можливість виявити хворобу до того, як пацієнт почне почуватися погано. А жодне дослідження до цього часу не досягало такого результату.

Читайте такожВ ЄС схвалили препарат для лікування найнебезпечнішого виду раку

Дослідники пояснюють у своєму звіті, що новий аналіз заснований на пошуках певних частин ДНК у плазмі крові, які називають метиловими групами. Вони часто розвиваються в ДНК пухлин. Вчені стверджують, що їхній метод дозволяє виявити навіть дуже малий рівень таких ДНК. Дані про зразок крові пацієнта аналізують за допомогою алгоритмів машинного самонавчання, щоб визначити, чи виявлені ДНК справді пов'язані з пухлинами.