Пік кількості антитіл припадав на 15-28-й день після інфікування \ фото УНІАН

Результати дослідження, яке було проведене в Швеції та Італії, показали, що у більшості перехворілих на коронавірус антитіла зберігаються до 15 місяців.

Найбільш різко їхні титри знижуються в перші півроку після хвороби, говориться у статті, опублікованій на сайті препринтів bioRxiv.org.

В ході дослідження було проаналізовано 188 зразків крові у 136 одужуючих пацієнтів, які хворіли в різній формі. Для порівняння також взяли зразки крові 23 вакцинованих людей.

Відео дня

Читайте такожАнтитіла від інших коронавірусів допомагають перехворіти на коронавірус без симптомів-науковці

Науковці з'ясували, що пік кількості антитіл припадав на 15-28-й день після інфікування. Потім відповідь антитіл IgG і титри нейтралізації плазми поступово знижувалися, але стабілізувалися через шість місяців, а плазмонейтралізуюча активність проти варіанту вірусу G614 зберігалася до 15 місяців.

При цьому середні нейтралізуючі титри проти бета -, гамма-і дельта-варіантів в плазмі, зібраної на ранньому (15-103 дні) і пізньому (9-15 місяців) етапах одужання, були в 16 і 8 разів нижчими, ніж проти G614. Вчені зробили висновок, що імунітет проти коронавірусу в цілому тривалий, але поширення нових варіантів "викликає занепокоєння".

Нагадаємо, записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Вас також можуть зацікавити новини