Знайдено ефективний засіб для лікування COVID-19 / Ілюстрація, фото УНІАН

Всесвітня організація охорони здоров'я закликала збільшити обсяги виробництва препарату дексаметазон, який ефективно знижує ризик летального результату у пацієнтів з тяжкою формою COVID-19.

Читайте такожКоронавірус в Україні і світі: найважливіше на 25 червня

Як повідомляє «Русская служба BBC», Голова організації Тедрос Адханом Гебреєсус констатував, що попит на препарат різко зріс після публікації дослідження вчених Оксфордського університету, де говорилося про успішний досвід застосування дексаметазону.

Відео дня

"Наступним випробуванням для нас стане нарощування обсягів виробництва, а також швидкий і справедливий розподіл дексаметазону по всьому світу, роблячи особливий упор на місця, де він особливо необхідний", - заявив глава ВООЗ.

Клінічні випробування дексаметазону були успішними. Близько 2 тис. пацієнтів у стаціонарах отримували препарат у рамках лікування COVID-19. З'ясувалося, що для пацієнтів на ШВЛ ризик летального результату при застосуванні дексаметазону знижувався з 40 до 28%, для пацієнтів на ЭКМО - з 25 до 20%.

Дексаметазон використовується в медицині вже 60 років,має протизапальну дію. У ВООЗ підкреслюють, що препарат слід застосовувати лише для тяжкохворих пацієнтів і виключно під наглядом медиків.

Нагадаємо, станом на ранок 25 червня у світі зафіксовано 9 407 078 випадків коронавірусної інфекції – на 166 тисяч більше, ніж добою раніше.