
Яблука - хороше джерело клітковини, яка сприяє травленню, контролю ваги та загальному здоров'ю.
Одне яблуко середнього розміру містить 4,8 грама, але деякі фрукти містять ще більше клітковини, пише Verywellhealth.
1. Маракуйя
- клітковина: 24,5 грама (г);
- розмір порції: 1 склянка.
Крім клітковини, маракуйя містить вітаміни A і C, які підтримують здоров'я очей, шкіри та імунітету. Порція цього тропічного фрукта близька до рекомендованої добової норми споживання клітковини для більшості здорових дорослих, яка становить від 25 до 30 г на день.
2. Гуава
- клітковина: 8,9 г;
- розмір порції: 1 склянка.
Ще один тропічний фрукт, що містить удвічі більше клітковини, ніж яблуко, і більше вітаміну С, ніж апельсин.
3. Малина
- клітковина: 8 г;
- розмір порції: 1 склянка.
Малина містить найбільшу кількість клітковини серед ягід. Ця кількість ягід покриває приблизно третину рекомендованої добової норми споживання клітковини. Малина багата на антиоксиданти та інші вітаміни й мінерали.
4. Ожина
- клітковина: 7,6 г;
- розмір порції: 1 склянка.
Ожина вважається суперпродуктом завдяки високому вмісту антиоксидантів, вітамінів, мінералів і клітковини.
5. Дика чорниця
- клітковина: 6,2 г;
- розмір порції: 1 склянка.
Містить більше антиоксидантів і клітковини, ніж культурні сорти (що зазвичай продаються в продуктових магазинах). Чорниці також багаті вітамінами C і K, а також антиоксидантами, такими як флавоноїди.
6. Груші
- клітковина: 5,5 г;
- Розмір порції: 1 груша середнього розміру.
Містять більше клітковини, ніж яблука, і багаті антиоксидантами, такими як вітамін С.
Експерти рекомендують уникати консервованих груш, оскільки їх консервують у соку або сиропі, що містить доданий цукор і вуглеводи.
7. Ківі
- клітковина: 5,4 г;
- розмір порції: 1 склянка.
Крім клітковини, ківі містить інші мінерали й антиоксиданти, такі як вітамін С. Цієї кількості трохи більше, ніж у середньому яблуці, а два невеликих ківі містять удвічі більше клітковини, ніж апельсин.
Хоча ківі зазвичай їдять, виколупуючи м'якоть, експерти зазначають, що вживання шкірки може збільшити споживання клітковини на 50%.
8. Грейпфрут
- клітковина: 5 г;
- розмір порції: 1 грейпфрут.
Один грейпфрут містить клітковину, необхідні мінерали та вітаміни А і С. Ба більше, грейпфрут практично не містить жиру і вирізняється високим вмістом води, більш ніж 91% води, що допомагає підтримувати водний баланс.
9. Авокадо
- клітковина: 5 г
- розмір порції: 1/2 склянки.
Хоча авокадо зазвичай не вважають фруктом, він також багатий на клітковину. Цей продукт також містить мало вуглеводів і багатий на вітамін Е та корисні для серця жири.
Інші новини про користь фруктів
Раніше було названо 10 продуктів, які потрібно їсти щотижня та бути енергійним. Зокрема, дієтологи зазначили, що вживання корисних вуглеводів, таких як ці, допоможе почуватися енергійним і задовольнити потреби в поживних речовинах.