Загинуло щонаймеше 14 людей / фото kerch.fm

Газові танкери "MAESTRO" та "VENICE", які зайнялися у районі Керченської протоки, задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій (МінТОТ) з посиланням на дані Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).

"За даними Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), судна Nenice та MAESTRO задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року", - йдеться у заяві.

Відео дня

За даними міжнародних моніторингових систем, танкер "VENICE" вийшов із російського порту "Темрюк" 20 січня, але на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System).

"Те ж саме спостерігалося і на танкері "MAESTRO" - остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року", -заявили у міністерстві.

Читайте такожПожежа на суднах біля Керчі: кількість загиблих зросла, обидва кораблі затонули

У відомстві зазначили, що система AIS надає можливість "не тільки вчасно реагувати на аварії суден та надавати допомогу потерпілим, але й відслідковувати порушення руху суден і незаконного перетину кордонів".

"Такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, спрямовані на уникнення відповідальності з боку українського законодавства, а також намагання не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосовуватись міжнародно-правові санкції", - наголосили в МінТОТ.

"Наразі важко встановити походження газу, який перевозився, однак за наявною інформацією, судна VENICE та MAESTRO залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн.

У міністерстві підкреслили, що вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій.

Раніше повідомлялося, що два судна під прапором Танзанії горять у районі Керченської протоки, на одному з них стався вибух. Пожежа сталася на двох судах - "Канді" і "Маестро", що перебували на якірній стоянці в нейтральних водах. Місце пригоди розташоване за 15 морських миль від мису Такиль.