Регулятори фінансового ринку не очікують масових банкрутств на страховому ринку із-за «спліта» / фото УНІАН

Регулятори фінансового ринку України не очікують масових банкрутств гравців страхового ринку із запровадженням у дію закону про «спліт» в липні 2020 року.

Про це заявили представники регуляторів в ході презентації стратегії розвитку фінансового сектора України до 2025 року.

«Все залежить від ринку. Тобто, ті, хто нормально працює, думає про завтрашній день, нормально резервуються і покриваються, вони, я впевнений, будуть і далі працювати», - заявив член Нацкомісії держрегулювання ринків фінансових послуг Денис Яструб.

Відео дня

Він зазначив, що сам по собі «спліт» ніяких проблем для ринку не передбачає.

Перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова погодилася з цим твердженням, називаючи поточний час максимально слушним для стрімких змін.

«Вчора ми говорили з банкірами, а тиждень тому – зі страховими компаніями про повноцінне відновлення іпотеки. Сьогодні - час для цього в умовах зростання реальної заробітної плати, макрофінансової стабільності», - зазначила вона.

Рожкова підкреслила, що прозорий банківський сектор зробив багато для того, щоб і корпоративний сектор став прозорішим, і страхові компанії вже готові з цим працювати.

У свою чергу, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут зазначила, що участь страхових компаній у системі гарантування вкладів – це світова практика, але це слід підготуватися.

«Спочатку треба розібратися і виписати відповідну нормативно-правову базу. Але якщо ми рухаємося в бік євродиректив і європейських стандартів, то це нормальна практика», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Зокрема, Нацбанк з 1 липня 2020 року отримає повноваження здійснювати нагляд за 1900 фінустанов, включаючи страхові та факторингові компанії, кредитні спілки, ломбарди і компанії, що надають послуги з переказу коштів.