Харків. 19 липня. УНІАН. Голова Харківської облдержадміністрації Арсен АВАКОВ виступає за негайне проведення виборів мера Харкова та міської ради одразу після дострокових парламентських виборів і сам планує виступити їх ініціатором.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомляє персональний веб-сайт харківського губернатора.

Свою позицію А.АВАКОВ висловив під час зустрічі з депутатом німецького Бундестагу, головою Україно-Німецької міжпарламентської групи пані Бербель КОФЛЕР, у ході якої вона  цікавилася питанням перспективи розвитку політичної ситуації в Україні.

Відео дня

«Наступним логічним кроком (після дострокових парламентських виборів – УНІАН) повинні стати дострокові вибори в місцеві ради, а у випадку з містом Харковом - я буду ініціювати дострокові вибори мера й міської ради негайно. Такі повноваження дані мені Конституцією», - заявив А.АВАКОВ.

При цьому губернатор висловив упевненість у тому, що дострокові вибори в Україні обов’язково відбудуться.

«Вибори відбудуться - це по-перше, - сказав А.АВАКОВ. – По-друге, я гадаю, що парламентська коаліція буде мати інший склад, ніж зараз. Думаю, що це буде коаліція «Нашою Україною» і БЮТ».

«Після того як буде сформована нова коаліція, ця моя думка (як би я робив), настає час Універсалу, у якому чітко обумовлюється - дискусію в суспільстві треба вести не навколо національних інтересів, а навколо, наприклад, дозволяти - не дозволяти аборти, 20 або 30 відсотків зробити ПДВ тощо. А не ставити перед суспільством питання, які розривають його на частини», - вважає А.АВАКОВ.

Крім того, упевнений губернатор, терміново необхідна корекція Закону про місцеве самоврядування та Конституції в частині, що стосується місцевого самоврядування.

Основні зміни, вважає А.АВАКОВ, можуть бути у такому: освіта, медицина, питання соціального захисту, армії, правоохоронних органів - усі сфери, які визначають національну ідентичність держави, повинні державою і регулюватися.

«Це державні функції. І є функції очевидні для місцевого самоврядування - керування комунальним майном, земельні відносини, ліцензії й спеціальні дозволи, які діють у межах території, житлово-комунальне господарство тощо. А сьогодні в Україні склалася система, що загрузла посередині – і не туди, і не сюди. Сподіваюся, що це питання так чи інакше найближчим часом буде розв’язане», - сказав А.АВАКОВ.

«Смію припустити, - зазначив губернатор, - що якщо іншій політичній силі вдасться сформувати більшість, то й це буде на користь Україні. Тому що майбутній парламент дасть набагато більший рівень стабільності у суспільстві, аніж зараз».