Ткаченко розповів, як потрібно вирішувати проблему проривів столичних тепломереж / фото УНІАН

Народний депутат Олександр Ткаченко прокоментував останні інциденти зі столичними тепломережами, розповів про їх причини та назвав шляхи вирішення проблеми.

Думками про це він поділився у своєму відеоблозі.

«Коли нам кажуть, що влітку не буде гарячої води, чи навіть на півроку, то обіцяють, що труби обов’язково відремонтують. Втім, цієї зими ми дізналися, куди вона дівається, і її було вдосталь», - розповідає Ткаченко.

Він говорить, що Київ перетворився на суцільне «мінне поле», назвавши останні комунальні аварії у столиці.

«Теремки, Донецька, Шулявка і звичайно ж Либідська (ТРЦ Ocean Plaza) – лише за тиждень у  Києві сталося чотири прориви тепломереж. Кажете, труби зношені?»,- ставить риторичне питання нардеп.

Ткаченко розповів про прорив труби на Теремках.

«Все починалося  з того, що 18 років тому КМДА передала в оренду  наші мережі приватній компанії «Київенерго», яка належить олігарху Ахметову. З того часу за амортизацію комунікацій кияни платили справно щомісяця, але ремонт труб вони (представники компанії – ред.) чомусь «забули» зробити. І вже у 2018 року тепломережі повернули назад місту, то вони були у тому самому стані і претензій у мера (Віталія Кличка, - ред.) не виникало, а от повернути прибуткові електромережі чомусь «забули», і вони досі поповнюють кишені, в тому числі гравців «Шахтаря», - розповів Ткаченко.

Нардеп стверджує, що у Києві понад 80% тепломереж зношені прорвати може у будь-який момент.

«Це понад 2 тисячі кілометрів тепломереж – це як від Києва до Брюсселя. При цьому кияни справно продовжують платити за ремонти тепломереж, та ще й капітальний, якого так і не видно. Додаткові проблеми створює ще й хаотична забудова столиці. Система тепломереж перевантажена, тому й не дивно, що прориви стали традицією», - зазначив він.

Ткаченко розповів, як потрібно вирішувати цю проблему.

«Потрібно терміново провести аудит труб і починати робити капітальний ремонт. Ціна питання – 15 мільярдів гривень, але ці кошти знайти реально. 7,5 мільярдів – це власне борг ДТЕКу за ремонт труб, забрати в Ахметова прибуткові електромережі і дохід від них пустити на ремонт труб плюс грантові та кредитні вливання дозволять оновити систему за вже за 5 років»,- розповів нардеп.

Також він наголосив на необхідності встановити лічильники, щоб кияни не платили за одну послугу двічі.

«Необхідно створити наглядові ради у компаніях-монополістах Київводоканалі та Київенерго. Час повернути місто киянам», - підсумував Ткаченко.

Читайте такожСім шкіл або 22 садочки: Ткаченко порахував, скільки кияни втратили через переплату за «шулявський міст» (відео)

Як повідомляв УНІАН, 13 січня у Києві поблизу Либідської площі через прорив магістрального трубопроводу теплопостачання стався вилив гарячої води на дорогу і підтоплення першого поверху та підвального приміщення ТРЦ Ocean Plaza.

У КМДА поінформували, що станом на 14 січня п’ятеро осіб, постраждалих внаслідок аварії, перебували у лікарні. Всього за допомогою звернулись 11 осіб, шестеро з них госпіталізації не потребували.

Щодо відшкодування збитків потерпілим заступник голови КМДА Петро Пантелеєв сказав, що з кожним випадком міська влада буде вирішувати індивідуально.

15 січня у «Київтеплоенерго» повідомили про завершення робіт з заміни ділянки трубопроводу, на якій стався прорив.

У КК «Київтеплоенерго» створили спеціальну комісію з розгляду звернень громадян з приводу завданої шкоди здоров’ю внаслідок пошкодження магістрального трубопроводу на вулиці Антоновича, поблизу ТРЦ Ocean Plaza. Комісія працюватиме з 17 до 31 січня.