У Києві на проспекті Науки відкрили повністю реконструйований Центральний автовокзал. Головний автовокзал столиці модернізували вперше за 60 років, повідомив заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

"Поки столична влада не може дати ради із заторами та облаштуванням транспортної інфраструктури у Києві, центральна влада у партнерстві з приватними інвесторами налагоджує логістику пасажирських автобусних перевезень", - зазначив Тимошенко.

У березні минулого року Фонд держмайна провів аукціон із продажу комунального підприємства "Київпассервіс" приватним інвесторам за 231 млн грн. До складу підприємства належали Центральний автовокзал столиці та ще 23 автостанції у Києві та області.

На реконструкцію автовокзалу нові власники витратили понад 100 млн грн. У будівлі облаштували зручні зали очікування, кімнату матері та дитини, каси з квитками на рейси офіційних та перевірених перевізників, фудкорти та готель на 34 номери. Територія повністю пристосована для маломобільних груп населення. 

За інформацією Тимошенка, на оновленому Центральному автовокзалі Києва працюватиме модель співпраці з перевізниками за європейським зразком. Перевізник платитиме 15% вартості квитка за заїзд на територію вокзалу. 

Заступник керівника Офісу президента наголосив, що приватизація Центрального автовокзалу Києва стала показовим кейсом того, як приватизація ключових, але абсолютно застарілих інфраструктурних об’єктів перетворює їх на ефективні транспортні вузли. Нові власники автовокзалу планують поширювати інноваційні підходи до роботи і на інших автовокзалах. 

У Міністерстві інфраструктури України повідомили, що пасажиропотік оновленого автовокзалу розрахований на 7 тис. пасажирів на день, рейси відправляються майже до всіх обласних центрів та сусідніх країн. 

"Після модифікації вдвічі збільшилася кількість платформ, а квитки на рейси можна забронювати і викупити онлайн. З 1 жовтня доступ до перону відкриватиметься після зчитування QR-коду пасажирського квитка”, - зазначили в МІУ. 

Нагадаємо, раніше Кирило Тимошенко заявив, що у 2020 році приватизація держмайна дозволила залучити до держбюджету 2,5 млрд грн.